Test: Mio C520 GPS

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. MIO GPS C520
 3. Izgled, pakovanje
 4. Softver
 5. Utisci...

GPS uređaji nisu više nezanimljiva, za nas daleka tehnologija. GPS uređaji su naša realnost i smatramo, veoma bitna tehnička novina u moru mnogih, manje - više nebitnih. U osnovi, GPS je stariji i od samih PC-a, ali činjenica je da se krajnjim (civilnim) korisnicima približio tek nedavno...


Branko Mitić

GPS

GPS (Global Positioning System) u prevodu na naš jezik znači Globalni Sistem Pozicioniranja. GPS je razvijen od strane Ministarstva odbrane SAD tokom 70-ih godina i zasniva se na većem broju satelita (njihov broj je stalno varirao, pa i danas i trenutno iznosi 30) koji se nalaze u srednjoj orbiti. GPS je u startu korišćen samo za vojne potrebe SAD-a, ali je, nakon incidenta sa obaranjem korejskog aviona septembra 1983, američki predsednik Ronald Regan pustio GPS za slobodno (između ostalog i civilno) korišćenje kao "javno dobro".

GPS sistem u globalu zasniva se na tri stvari. Prva su sateliti koji se nalaze u orbiti i koji su raspoređeni tako da se u bilo kom trenutku, na bilo kojoj tački na planeti mogu "uhvatiti" makar četiri satelita (što je minimum da bi GPS uređaj mogao da radi). Drugi činilac sistema jesu kontrolni mehanizmi koji su postavljeni na nekoliko mesta na planeti, koji su povezani kako sa satelitima, tako i sa kontrolnim centrom. Ove stanice za praćenje satelita, generalno gledano, jesu neophodne za održavanje ispravnog rada satelita u orbiti, ali su sateliti, isto tako, podešeni da danima mogu ispravno da rade ukoliko nisu povezani sa kontrolnim stanicama. Poslednja komponenta GPS sistema jeste ono što jedino treba da nas interesuje, a to su razni uređaji, koji imaju mogućnost prijema GPS signala, a mogu se naći u integrisani u prevoznim sredstvima (brodovi, automobili), kao i zasebni uređaji: napravljeni specijalno za "GPS" namenu ili u mobilnim telefonima, PDA uređajima i ostalim pokretnim uređajima. Čak i "gedžeti" bez GPS "hardvera" u sebi mogu koristiti ovu globalnu mogućnost putem, recimo, GPS bluetooth prijemnika.

Princip rada GPS-a koji može da se pročita u enciklopedijama, deluje prilično komplikovano, ali kada se prevede na običan jezik deluje zaista jednostavno. Svaki satelit u svakom trenutku zna svoj položaj, koliko je udaljen od zemlje i koliko je sati. Po principu računanja trajanja putovanja signala do zemlje i nazad (budući da signal putuje poznatom brzinom), satelit daje GPS uređaju neophodne podatke za određivanje koordinata (pozicije). Potrebna je identična komunikacija sa tri satelita, kako bi se što boljem ukrštanjem tri kružnice (a sateliti "rade" po principu kružnice) dobila tačka ili bolje rečeno polje. Što je polje manje i što više teži tački, to je GPS signal precizniji. Spomenuli smo da satelit mora da zna i koliko sati i to veoma precizno i zbog toga su sateliti opremljeni veoma skupim atomskim časovnicima, koji bi jednostavno ubili komercijalni uspeh civilnih GPS uređaja. Ovde se u priču ubacuje i četvrti satelit, koji neprestano koriguje vreme u GPS prijemniku-uređaju i na taj način omogućava tačnu "saradnju" tri satelita i GPS prijemnika.

Pored određivanja pozicije na moru, zemlji i vazduhu, GPS ima i veliku primenu u mapiranju zemljišta, pravljenju karata, određivanju tačnog vremena, otkrivanju zemljotresa i slicno, ali ćemo se mi zadržati na onoj osnovnoj primeni.

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS
 • Test: Mio C520 GPS

Tagovi: gps, gps - mio

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.