Uporedni test GPS uređaja

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Srbija - mogućnosti i upotrebljivost?
 3. Koji je moj izbor? Mobilni telefon, PDA, PNA?
 4. Softver
 5. Živim u Srbiji, šta da odaberem?
 6. Garmin Nuvi 250W
 7. Garmin Nuvi 710
 8. Crypton S800 GPS
 9. HP iPAQ 316
 10. Prestigio GeoVision 350
 11. Prestigio GeoVision 430
 12. Mio GPS C520
 13. TomTom One XL
 14. TomTom Go 510
 15. LG LN 555
 16. Ocene i zaključak


Ocene i zaključak

Dolazimo i do kraja našeg prvog uporednog testa GPS uređaja: pokušali smo da internim načinom bodovanja ocenimo konkurente na ovom testu budući da precizne kategorije ne postoje. Parametri kojima smo se rukovodili prilikom ocenjivanje bili su:

- kvalitet izrade
- dizajn
- dimenzije
- nosač uređaja za automobil
- softver
- pakovanje
- rutabilnost
- veličina ekrana
- lakoća korišćenja
- performanse
- cena
- mape (najvažniji parametar)

Nakon dugotrajnog nadglasavanja, rezultati našeg testa govore sledeće:

 

Garmin 710
9
Mio C520
8.5
HP iPAQ 310
8
Garmin 250W
8
LG LN 555
7.5
Prestigio 430
7.5
Prestigio 350
7.5
Crypton S800
6.5
Tomtom One Xl
5.5
Tomtom Go 510
5


Tomtom Go 510 - Što se oba Tomtom uređaja tiče jedini njihov problem su mape. Od imena nemamo puno koristi; kad naučiš, javi se...:) Cena: 181 evro.

Tomtom One Xl -
Generalno gledano, One XL je značajno bolja navigacija od Go 510. Izgleda modernije i značajno je manjih dimenzija, dok je ekran malo veći (ali dovoljno da uđe u klasu navigacija sa 4,3 inčnim ekranom). Upotrebljivost na niskom nivou Cena 252 evra.

Crypton S800 -
Iako je na ovom testu bliža dnu tabele, Crypton navigacija i dalje je sasvim dobra. Mape su kvalitetne, dok je rutiranje nešto slabije. Crypton veći deo poena gubi na sporednim detaljima, kao što su izgled, dimenzije i slično. Međutim, ponovićemo ono što smo više puta rekli - bilo koja navigacija, pa tako i Crypton, biće sasvim dobra za navođenje, ukoliko ste nezahtevan korisnik. Cena: 179 evra.

Prestigio GeoVision 350 - Ova navigacija je školski primer kako se pravi kvalitetan uređaj po niskoj ceni. Iako je malo slabiji sa softverom i veličinom ekrana, GeoVision 350 dosta je dobar u ostalim detaljima što itekako govori koliko Prestigio brine za svoje kupce. Dizajn je jako lep, kao i pakovanje. Sama navigacija će dobro raditi i možda softverski nije na nivou HP-a, Mia ili Garmina, ali je itekako upotrebljiva. Cena 168 evra.

Prestigio GeoVision 430 - Ova navigacija je ista kao model 350, osim što ima veći ekran. Naravno, ekran je za nekoga i najbitniji deo bilo kog uređaja, pa tako i navigacije, i to u potpunosti razumemo. U svakom slučaju, ako želite 4,3" ekran, a imate ograničen bužet, ozbiljno razmislite o ovom GPS uređaju. Cena 216 evra.

LG LN 555 - U pitanju je jako pristojna navigacija, elegantnog izgleda, malih dimenzija i generalno primamljive pojave. Što se onih bitnijih delova tiče, a to su softver i mape, u pitanju je prosečan uređaj, ali opet više nego upotrebljiv. Glavna zamerka je mali ekran, ali sigurno da je ovaj konkretan model "pucao" na lepu pojavu, male dimenzije i težinu. Cenu, ni pored nadljudskih napora, nismo uspeli da saznamo.

Garmin Nuvi 250W - Od ovog Garmina počinje viša liga navigacija koje su se našle na ovom testu. Model 250W 95% stvari deli sa pobednikom ovog testa, svojim jačim rođakom, Garminom 710. U tih 95% stvari se nalazi i ono najbitnije: mape, rutabilnost, lakoća korišćenja, solidno male dimenzije, dopadljiv izgled. Ponadali smo se da bi možda mogao biti jeftiniji, ali nije. Osim nedostatka bluetooth opcije, ovo je vrhunska navigacija po svim pitanjima. Cena 366 evra.

HP iPAQ 310, 90/100. HP ne bi bio HP kada na svojevrstan način ne bi nastupio na tržištu GPS uređaja. Po svemu, ova navigacija mora da bude malo drugačija nego što su druge. Ima ekran skoro četiri puta veće rezolucije nego konkurencija, ima veoma jak hardver (dostojan jako brzih PDA uređaja), a tu je i najnovija, osma, generacija IGo softvera. Generalno gledano, HP je odličan, po svim pitanjima, ali što se njega tiče ipak postoji jedan znak pitanja. Softver je toliko nov da je i dalje nepoznanica za GPS krugove. Kako će se na duže staze pokazati, ne znamo. Možda će ovaj uređaj načiniti još boljim, a možda će se desiti i suprotno.
Ono što je primetno jeste da se neke čudne stvari dešavaju sa ovim uređajem. Prateći neke diskusije na stranim GPS forumima vidljivo je nezadovoljstvo kupaca radom iPaq-a. Da li se prvi mačići bacaju u vodu ostaje da vidimo - tek uređaj kome je na američkom HP sajtu preporučena cena 449 $, na e-bay-u se može kupiti po principu "buy it now" za manje od $250! Cena 398 evra.

Mio C520 - Davno opisani, ali i dalje odlični Mio. Iako nije bolji od pobednika ovog teksta, smatramo da se sasvim zasluženo našao na srebrnom mestu podijum. Odličan ekran, softver, bluetooth i spoljašna pojava je ono što ovu navigaciju čini tako dobrom. Ostavlja utisak dobro smišljenog, precizno napravljenog i kvalitetnog uređaja. Zaista jedina zamerka ide na malo više vremena potrebnog za navikavanje i tu i tamo pomalo prenatrpan softver opcijama. Što se tiče cene, više nego primamljiva - na akciji je od ove nedelje. Takođe treba razmisliti i o modelu C720 - za 60-ak evra više dobijate VGA kameru od 2 megapiksela koja uz snimak nudi i koordinate mesta gde ste napravili sliku, kao i 2 GB interne memorije - kompletna Evropa unutar samog uređaja ostavlja mesto da na dodatnoj memorijskog kartici držite ono što vi hoćete Cena 292 evra.

Garmin Nuvi 710 -
Daleko najskuplji, ali ubedljivo najbolji i nama najomiljeniji GPS na ovom uporednom testu. Moguće da na svetu ima boljih navigacionih uređaja, ali na ovom testu nema. Pored već spomenutih dobrih mapa, ruta, softvera, izgleda, kvalitetnog osećaja i ostalog što ima Garmin 250W, 710-ka ima i bluetooth, koji se kod navigacionih uređaja zaista koristi u pametne svrhe. Da je skup - jeste. Da li vredi tu količinu novca? - verovatno ne. Ipak, Garmin je pokazao da možda i najbolje na svetu zna kako da napravi dobru navigaciju - naravno, i kako da je proda. Svaka čast! Cena 501 evro.Garmin Nuvi 710

Garmin Nuvi 710

Najbolja GPS navigacija na testu logično je da ponese i ovu najprestižniju nagradu. Od prvog pa do poslednjeg trenutka smatrali smo da će ovaj GPS poneti titulu najboljeg i tako i je bilo. Cena jeste velika, ali nije li tako sa svim onim uređajima koji ponesu "Editor's Choice". Čestitamo.
   


Mio C520
Mio C520

Ukoliko je nova cena za Mio C520 koju smo dobili tačna, onda je ova navigacija za svaku preporuku. Za 60% cene Garmina, dobije se praktično 95% kvaliteta i mogućnosti pobednika ovog uporednog testa. S toga Mio C520 zaslužuje ozbiljnu preporuku i s pravom nosi "Highly Recommended" titulu. Čestitke.
   


Prestigio GeoVision 350
Prestigio GeoVision 350

Najjeftinija navigacija sa testa ponela je titulu i najbolje kupovine. Možda malo čudna situacija, ali je kod navigacija to normalno. Naime, kao što smo dovoljno puta rekli, čak i najslabija navigacija biće dosta dobra za osnovnu namenu. Kao što se uporedni test pokazao, ovaj jeftiniji Prestigio je daleko od toga da bude najslabija navigacija. Ako insistirate na ekranu od 4.3 a bitan vam je odnos cene i mogućnosti, ostanite pri Prestigiou i pogledajte model 430. Super-niska cena 350-ice nas je prosto naterala da joj damo "Best Buy". Čestitamo.

Sve u svemu, pred nama su bili ili veoma kvalitetni GPS-ovi ili oni koji se ističu veoma povoljnom cenom. Neki su bili dobri na oba polja. Žao nam je što TomTom i nakon mnogobrojnih očekivanja nije još uvek pripremio bolje mape ovog dela Evrope (i neće uskoro), inače bi borba na vrhu bila još žustrija. Kompanija Garmin je pokazala da im je pravljenje navigacionih uređaja u malom prstu i način na koji oni to rade zaista deluje sjajno. Od otpakivanja, pa do kraja korišćenja, Garmini vas oduševljavaju što softverski, što hardverski, i zaista su pogodili pravu nit koju navigacije treba da imaju.

Ekstravagantni HP je možda hteo da kaže poruku ove kuće koja zvuči "možda nemamo iskustva s navigacijama, ali imamo sa svim ostalim stvarima". HP je u stvari rizikovao sa novim IGo softverom, koji, naravno, deluje još bolji nego stari, ali opšte je poznato da softver i mape za navigacije valjaju malo da ostare i sazre - nije pametno juriti po svaku cenu za nečim novim. Vreme će već pokazati, solidne su šanse da HP iPAQ 310 bude brilijantna navigacija. Mio C520 je "došao tiho i ušao u legendu", moglo bi se reći. Poštujući sva pravila pravljenja kvalitetne navigacije Mio je sa C520 pokazao da je igrač za sam vrh. C520 je, bez previše polemike, odlična navigacija.

Što se tiče onih koji "pucaju" na povoljnu cenu, možemo reći da nas je Crypton pomalo razočarao. Posle pozitivnih iskustava sa LCD televizorima ove "domaće" robne marke, očekivali smo slično i sa navigacijom. Ipak, Prestigio 350 se pokazao kao bolje rešenje za one sa ograničenim budžetom. Naravno, tu je i 430 sa većom cenom - i dalje jako povoljnom - ali i većim ekranom. Crypton ubrzo mora ili da spusti cenu svoje navigacije ili da izbaci kvalitetniji i bolje "ispeglan" model. LG sa svoje tri petice deluje OK, mada nismo uspeli da saznamo cenu, ako negde "naletite" na LG 555 do cene od 190 i koji evro, uzmite i nju u razmišljanje.

Kontakt:

Mio, TomTom – Difo
LG – LG
Prestigio – Asbis
HP, Crypton – Comtrade
Garmin - InfoTeam


 

 • Prethodna strana

Galerija slika

 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja
 • Uporedni test GPS uređaja

Tagovi: garmin, gps, gps - crypton, gps - garmin, gps - hp, gps - lg, gps - mio, gps - prestigio, gps - tomtom, igo, mio, mio moov, miomap, tomtom

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.