Performanse Android mobilnih uređaja

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Mobilni telefoni
  3. Tableti
  4. Zaključak

Za razliku od Apple-a koji je svoj mobilni operativni sistem vezao samo za jedan telefon i jedan tablet, Google je odlučio da zauzme nešto drugačiji pristup. Put kojim je Google krenuo danas nam omogućava da se sretnemo sa ogromnim brojem Android modela od velikog broja proizvođača, što svakako nije loša stvar. Na nama ostaje da li ćemo se odlučiti za uređaj iz niske, srednje ili visoke klase - u skladu sa našim potrebama i uvek bitnom stvari - budžetom. Pošto se ne može očekivati da uređaj iz niske klase radi kao onaj iz visoke klase, njihove performanse se razlikuju od modela do modela. U ovom tekstu pravimo osvrt na rezultate benchmark aplikacija koje smo dobijali u testovima uređaja, zaključno sa aprilom mesecom ove godine...


Dragoljub Radovanović

Performanse Android mobilnih uređaja

U prethodnom periodu smo se često sretali sa izjavama drugih kompanija (pogotovo Apple-a), koje tvrde da je Android operativni sistem previše "fragmentovan". Dok takve izjave jesu tačne do određene mere, fragmentacija Androida ne mora biti isključivo loša stvar. Priča o fragmentaciji je dosta široka i obuhvata stvari na koje se nećemo fokusirati u ovom tekstu - umesto toga, fokusiraćemo se na ono što nam je bitno u celoj toj priči - raznovrsnosti modela u ponudi, njihovim performansama i slobodi da biramo ono što nam najviše odgovara.

Android sam po sebi već ima svojih prednosti (ali i mane) u odnosu na druge operativne sisteme, ali jedna od stvari koja je pomogla da ovaj sistem postane toliko popularan i rasprostranjen, je njegovo prisustvo na velikom broju uređaja od raznih prozvođača. Koliko god ovo bila pozitivna stvar - ipak predstavlja mač sa dve oštrice. Uzmimo za primer kompaniju Apple, koja svoj operativni sistem prilagođava samo jednom tipu hardvera u iPhone i iPad uređajima. Njima je posao dosta olakšan, jer iOS prilagođavaju samo jednom tipu hardvera koji se koristi u njima - Androidu je postavljen dosta teži zadatak.Za razliku od Apple-a, Android srećemo na ogromnom broju modela, svaki od njih između ostalog sa drugačijim procesorom i grafičkim čipom - različiti čipsetovi, sa čipovima koji rade na različitim frekvencijama. Ovi čipsetovi se označavaju frazom SoC - ili u prevodu System On a Chip. Tu imamo Snapdragon od Qualcomm-a, Exynos (Hummingbird) od Samsung-a, Omap od Texus Intsruments-a, i naravno Tegra čipset od Nvidia kompanije. Svi ovi čipovi dele zajedničku ARM arhitekturu, i pripadaju određenoj verziji i porodici, i imaju jedno, dva, ili od nedavno četiri jezgra.

Verovatno čitaocima koji ne plivaju u ovim vodama ovo sve izgleda konfuzno i previše komplikovano, ali ovo nije neka velika nauka, samo treba upoznati neke osnovne pojmove. Najbolje bi bilo da uzmemo konkretan model i pokažemo vam na šta mislimo. Uzmimo recimo mobilne telefone i nedavno predstavljeni Samsung Galaxy S3 model:


Proizvođač, naziv i oznaka čipseta - Samsung, Exynos 4212 (poznat i kao Exynos 4 Quad)

Arhitektura, proizvodni proces, verzija kojoj pripada - ARM, 32 nm , ARMv7

Procesor - broj jezgara, frekvencija i naziv procesora - Quad Core, 1.4 GHz, Cortex-A9

Grafički čip i njegov broj jezgara - Mali-400MP, Quad Core


Ključna stvar koju želimo da istaknemo u ovom tekstu je to da se proizvođači odlučuju da stavljaju različite čipove sa drugačijim frekvencijama, ili sa manje ili više jezgara u svoje modele, što povlači i razliku u performansama između modela koje testiramo. Da bi stvari bile još komplikovanije, iako hardver nosi ogromnu ulogu, ukupne performansa uređaja ne zavise isključivo od njega, već i od optimizacije softvera za određeni model.Situacija kod tableta je slična i takođe se koriste različite verzije čipseta, mada je Tegra čipset trenutno najrasprostranjeniji u ovoj kategoriji, barem kod poznatijih proizvođača. Dakle, iako na primer dva uređaja imaju isti Tegra 2 čip na istoj frekvenciji rada, ne mora da znači da će oni imati identične performanse u radu - bitna je i optimizacija softvera za određen model. Možete zaključiti i sami koliko izbor Android telefona ili tableta može biti komplikovan, pogotovo kada se pored performansi u odluku uključuje i i kvalitet ekrana, kvalitet izrade, kamera, baterija, korisnički interfejs, itd. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti samo na rezultate benchmark aplikacija koje smo do sada dobijali za modele telefona i tableta, od vremena kada smo počeli da praktikujemo ovaj vid testiranja, pa zaključno sa aprilom mesecom.


  • Sledeća strana

Tagovi: android, google, mobilni telefoni, smartfon, tablet

Ne propustite