Pregled postpaid paketa u Srbiji - maj 2012

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Postpaid u Vipu
  3. Postpaid u MTS-u
  4. Pregled tarifa

Poslednji presek ponuda postpaid tarifa naša tri mobilna operatera smo pravili krajem prošle godine. U međuvremenu nije bilo velikih promena u ponudi operatera, cene paketa su ostale iste, a samo je Vip doneo nešto novo na tržište uvođenjem "Sigurica" tarifa. Iz ovoga je očigledno da kontrola troškova postaje jedan od primarnih kriterijuma po kojima korisnici biraju tarife, a operatori su toga svesni i sada svako od njih ima bar jedan tip tarife sa ograničenom potrošnjom. Pogledajmo šta je to što nam Vip, MTS i Telenor danas nude.Bojan Dančuo


Pregled postpaid paketa u Srbiji - Maj 2012Postpaid u Telenoru


Okosnica Telenor postpaid ponude su već duže vreme njihovi Prenesi paketi. To je po našem mišljenju pun pogodak jer omogućava korisniku da balansira potrošnju i sačuva u rezervi minute i poruke za vreme kada mu budu više potrebni.

Prenesi paketi se tako zovu zato što se nepotrošeni saobraćaj prenosi u sledeći mesec i ostaje korisniku na raspolaganju čak do tri meseca kasnije. Zamislimo situaciju da tri meseca ne koristite račun u kome imate 200 poruka mesečno. Posle tri meseca broj nagomilanih poruka će porasti na 600. Ukoliko i četvrti mesec ne budete koristili taj broj, količina poruka će ostati 600, jer je moguće preneti saobraćaj samo iz prethodna tri meseca. Neiskorišćeni saobraćaj iz onog prvog meseca se briše. Ovaj sistem je posebno pogodan za ljude koji imaju oscilacije u potrošnji tokom godine, pa imaju priliku da akumuliraju rezerve tokom nekog od meseci kada su manje aktivni, koje kasnije mogu iskoristiti kada uđu u period veće potrošnje.

 

 

 

Kako je Telenor prepoznao sve veću potrebu korisnika za paketima sa prenosom podataka, od prvog juna prošle godine je uvedena i Prenesi i Surfuj tarifa. Suština Prenesi i Surfuj tarife je u Internet saobraćaju koji je uključen u nju i za koji ne postoji ograničenje u količini prenetih podataka. Naravno, nije sve tako jednostavno, pa je protok moguće koristiti u punoj brzini samo do određene količine prenetih podataka (150 MB za Prenesi i Surfuj 150, 500 MB za Prenesi i Surfuj 500 itd.), a kada se ta cifra prenetih podataka premaši, dolazi do obaranja brzine na vrednost koja je dovoljna za razmenu osnovnih podataka i mail-ova sa tekstom, ali ne i za surf i druge napredne Internet servise.

Ovaj sistem je identično koncipiran kao Klik tarifni dodatak, a kao i kod Klik-a, moguće je dokupiti dodatni protok po punoj brzini do kraja meseca, u slučaju da vam je baš neophodan. Ono što je zaista odlično kod ovog paketa je činjenica da ne morate da brinete o tome da ćete možda nehotice napraviti dodatni trošak ako prekoračite neki limit u podacima (recimo gledanjem YouTube-a), pa ne morate biti u stalnom grču praćenja svakog megabajta, već se možete opustiti i koristiti pametne telefone onako kako su zamišljeni da se koriste.

 

 

 

 

Megabajti protoka u punoj brzini se u slučaju Prenesi i Surfuj paketa ne prenose u sledeće mesece, ali minuti i sms-ovi da, kao i kod standardnih Prenesi paketa. Treba takođe napomenuti da uz Prenesi i Surfuj pakete dolazi i određena količina besplatnih minuta za saobraćaj u okviu Telenor mreže, koji se koriste kada se potroše osnovni besplatni minuti. U slučaju Prenesi i Surfuj 150 paketa, dobićete 150 besplatnih minuta u okviru Telenor mreže, u slučaju Prenesi i Surfuj 500 paketa 500 minuta i tako dalje.

Prenesi i Dopuni je takođe relativno nova tarifa u Telenoru. Ovi postpaid paketi su neka vrsta hibrida između prepaid i postpaid sveta i očigledno su namenjeni ljudima koji žele da ograniče svoju potrošnju. Za njih je karakteristično da imaju fiksnu vrednost mesečne potrošnje uključenu u paket, pa ako želite da je prekoračite morate dodatno doplatiti, slično kao kod pripejd sistema. Ovi paketi mogu biti interesantni roditeljima koji plaćaju račune svojoj deci, pa na ovaj način mogu da se osiguraju da ih na kraju meseca neće sačekati neprijatno iznenađenje u vidu astronomske cifre i zabrane izlazaka za nesmotrenog mladunca. Uz ove pakete je moguće kupiti telefone iz Telenor ponude za postpaid korisnike, pa to može biti još jedan razlog da se eventualno pređe sa prepaid-a na njih.

 

 

 

 

Ono što može takođe učiniti Prenesi i Dopuni pakete interesantnima je mogućnost odabira "dva omiljena broja" iz Telenor mreže, sa kojima je razgovor besplatan (u normalnim okvirima). Uz to, uz Prenesi i Dopuni paket se dobije i besplatno korišćenje Klik tarifnog dodatka u trajanju od 6 meseci, što nije zanemarljiva ušteda za one koji koriste prenos podataka, a interesantan dodatni motiv za korisnike koji još uvek nisu probali Internet na mobilnom telefonu da ga isprobaju.

Kada smo već kod Klik tarifnog dodatka, on je vrlo zgodan kako za postpaid korisnike paketa koji nemaju uključen Internet protok, tako i za prepaid korisnike. U njemu se za 290 dinara u trajanju od mesec dana dobija 150 MB Internet protoka po punoj brzini uz mogućnost neograničenog daljeg korišćenja Interneta do isteka tih mesec dana, ali po smanjenoj brzini. Zaista odlično rešenje za ljude koji žele dobru kontrolu troškova Internet protoka, a iz prakse se pokazalo da je tih 150 MB sasvim dovoljno za praktično sve osim gledanja YouTube videa, ozbiljniji WiFi tethering i eventualno VoIP.

Osim Prenesi paketa, Telenor nudi svoj Start paket, namenjen ljudima koji imaju skromne zahteve po pitanju korišćenja mobilnog telefona, ali ipak ne žele da budu ograničeni prepaid kreditom, već ostavljaju sebi mogućnost neplaniranog povećanja potrošnje, ako se za tim ukaže potreba. Pošto je u pitanju najjeftiniji paket, uz njega nije moguće kupiti telefon po povlašćenoj ceni i iskoristiti neke od dodatnih beneficija postpaid korisnika.

   • Sledeća strana

Tagovi: mts, postpaid tarifni paketi, telenor, vip

Ne propustite