Retrospektiva: Tableti, maj 2012.

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Archos 70, Arnova 7 G2
 3. Toshiba AT100
 4. Asus Transformer Prime
 5. Vodafone Smart Tab 10
 6. MaxTab
 7. Motorola Xoom
 8. Huawei MediaPad
 9. Viewsonic ViewPad 10E
 10. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
 11. Asus Transformer TF300T
 12. Asus Eee Slate B121
 13. Samsung Galaxy Tab 8.9
 14. Zaključak


Samsung Galaxy Tab 8.9


Po iskustvima drugih korisnika, ali i po našem ličnom iskustvu, ova dijagonala se često smatra kao "sweet spot" - ili grubo prevedeno na naš jezik "idealna veličina". U poređenju sa korišćenjem Galaxy Tab 10.1 modela, ovaj model je prijatniji za rad, jer je lakši za stotinak grama, stvari su pristupačnije u landscape režimu, i slika je malo oštrija zbog većeg broja piksela po inču. Pored toga, ova dva modela su manje-više ista po pitanju hardvera i dizajna.Pre svega, tu je srce uređaja, njegov Tegra 2 čip. Ovaj čip sadrži dve stvari - dvojezgarni Cortex-A9 procesor sa frekvencijom rada od 1 GHz i ULP GeForce grafiku. Što se tiče skladišne memorije, ovaj model možete naći u varijantama od 16, 32 ili 64 gigabajta, dok je njegova RAM memorija svuda ista i iznosi 1 GB. Nažalost, nema microSD slot za proširenje memorije, što je šteta. Takođe glavna stvar koja krasi ovaj lagani i tanki tablet je njegov prelepi PLS ekran. Ovaj ekran ima rezoluciju od 1280 x 800 piksela (170 piksela po inču) i superiornija je tehnologija do IPS tipa, a takođe ima i jako dobre uglove gledanja. Na tabletu možete pronaći dve kamere - prednju kameru od 2 MP za video chat i zadnju kameru od 3.2 MP za ostale potrebe fotografisanja. Zadnja kamera takođe poseduje i LED blic, za slučajeve u kojima je osvetljenje nešto niže. Uređaj stiže sa Android Honeycomb 3.2 verzijom i TouchWiz UX interfejsom, ali već duže vreme se čeka obećana nadogradnja na Ice Cream Sandwich.


Dizajn


Ovaj model poseduje identičan dizajn kao njegov veći brat - model Galaxy Tab 10.1 - a kao i većina Honeycomb tableta, on ne poseduje nikakve hardverske dugmiće na prednjoj strani. Ekran i cela prednja strana tableta zaštićena je Corning Gorilla visoko otpornim staklom, tako da će ogrebotine i rizik od loma biti smanjene na minimum. Oko ekrana su ostavljene crne trake u širini nešto manje od dva santimetara, a oko njih možete primetiti srebrnu plastičnu ivicu od nekoliko milimetara, koji se nastavlja na bokove tableta i jednim delom na zadnju stranu. Po logou tableta na donjoj ivici, može se zakljlučiti da je standardan režim držanja tableta horizontalan. Na gornjoj ivici odmah iznad ekrana, možete naći dve stvari - prednju kameru od 2 megapiksela i senzor ambijentalnog osvetljenja. To je sve što možete naći na prednjoj strani - prilično jednostavan, a opet efektivan dizajn.Zadnja strana uređaja može se sresti u dve boje - crnoj i beloj. Crna boja - onakva kakva se nalazi na našem modelu, izrađena je od mat crne gumirane plastike, tako da sprečava klizanje tableta iz ruku i prijatna je na dodir. Druga varijanta je bele boje, i radi se o glossy plastici koja nije gumirana, tako da je malo "klizavija" od crne varijante. Pomenuli smo da srebrna plastika sa bokova jednim delom zalazi na zadnju stranu, i to je upravo mesto gde je smeštena 3.2 MP kamera, i odmah desno do nje - LED blic.


Softver

Samsung Galaxy Tab 8.9 zvanično dolazi sa Android Honeycomb 3.2 verzijom, u koju je Samsung ubacio svoj TouchWiz UX korisnički interfejs. U odnosu na standardnu i čistu Honeycomb verziju, ovde je promenjeno dosta stvari. Grafički elementi su poprilično izmenjeni i dosta su šareniji, a Samsung je takođe ubacio i svoje widgete i po neku aplikaciju.Broj početnih ekrana koji su vam na raspolaganju je pet, a na njih možete dodavati i svoje widgete, ili ikonice i prečice do aplikacija. Ekrani su označeni malim kružićem i brojem u vrhu ekrana, tako da znate na kome se ekranu trenutno nalazite. Widgete koje možete zateći na glavnom početnom ekranu su - ogroman digitalni časovnik sa datumom i danom u nedelji, ispod njega widget za vremensku prognozu na kome možete videti trenutnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu, vremenske uslove, ali i vremensku prognozu na narednih pet dana u nedelji. Klikom na widget, dobijate fullscreen pregled sa više mogućnosti.


Utisci


Ekran je stvar koja će vas oduševiti na ovom modelu. Galaxy Tab 8.9 koristi PLS tip ekrana, za koji mi lično smatramo da je odmah iza Samoled tipa. Boje su veoma živahne, duboke i bogate, a uglovi gledanja su takođe veoma dobri. PLS tehnologija je dosta slična sa IPS tehnologijom, ali je bolja po pitanju kontrasta, dubine crne boje, uglova gledanja i manjem probijanju pozadinskog osvetljenja. Naš primerak nije pokaziovao nikakve znakove probijanja osvetljenja, tako da je bio prilično uniforman celom površinom. Performanse kretanja kroz Samsungov interfejs i nisu toliko dobre u landscape režimu - jasno se vidi kako animacije i prelazi nisu dovoljno glatki i ima "seckanja". Ono što je čudno kod ovog modela - iako njegova standardna orijentacija nije portret već landscape - animacije su drastično glatkije kada držimo tablet uspravno.Browsing na ovom modelu je veoma ugodno iskustvo. Forma ekrana je odlična i tablet je lagan, tako da možete surfovati satima a da ne umorite ruke. Takođe, pošto je ekran nešto manji od 10.1 inčnih modela, elementi i linkovi su više dostupniji palčevima - isto važi i za kucanje na standardnoj tastaturu u landscape režimu. Zvuk sa YouTube klipova je bio dosta glasan i jasan, stereo zvučnici smešteni na donjoj strani su dosta efektivni. Stranice koje smo otvarali su bile učitane dosta brzo, i skrolovanje na njima je bilo uglavnom glatko - čak i na našoj stranici sa dosta Flash materijala. Skrolovanje je još glatkije ako okrenete tablet u portret režim - opet zbog Samsungove izmenjene orijentacije.


Prednosti

- Odlične dimenzije - nije ni premali, ni preveliki
- Veoma prijatan za korišćenje zbog male težine i debljine
- Odličan PLS tip ekrana sa veoma dobrim uglovima gledanja
- Gorilla zaštitno staklo
- Odličan vek trajanja baterije


Mane

- TouchWiz interfejs pomalo secka u landscape režimu
- Nema microSD slot za proširenje memorije
- Još uvek nije dobio nadogradnju na Ice Cream Sandwich


Kompletan test ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi.


 • Prethodna strana
 • Sledeća strana

Tagovi: retrospektiva, retrospektiva - tablet, tablet

Ne propustite