Retrospektiva: Tableti, maj 2012.

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Archos 70, Arnova 7 G2
 3. Toshiba AT100
 4. Asus Transformer Prime
 5. Vodafone Smart Tab 10
 6. MaxTab
 7. Motorola Xoom
 8. Huawei MediaPad
 9. Viewsonic ViewPad 10E
 10. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
 11. Asus Transformer TF300T
 12. Asus Eee Slate B121
 13. Samsung Galaxy Tab 8.9
 14. Zaključak


Archos 70 Internet Tablet i Arnova 7 G2

Nemojte se prevariti i pomisliti da su obe marke kineske - samo jedna od njih je kompanija locirana u Kini, tačnije Hong Kong-u, a to je Arnova. Archos je zapravo francuska kompanija, koja ima dogovor sa nezavisnom Arnova kompanijom, gde im Archos ustupa svoj dizajn i deli sa njima neke od proizvodnih postrojenja. Ovakav dogovor očigledno odgovara obema kompanijama, a takođe obe kompanije uspevaju da na tržište iznesu veoma jeftine tablet uređaje razumnog kvaliteta. Skuplji model između ova dva je Archos 70 Internet Tablet i sa njim ćemo započeti naš test.

Archos 70 Internet Tablet:Pogledajmo šta od hardvera ovaj model ima da ponudi, imajući u vidu da mu je cena i više nego pristupačna. Procesor koji pokreće ovaj model je TI OMAP 3630 ARM Cortex A8 na 1 GHz, GPU-om PowerVR SGX530 kombinovan sa 3D OpenGL ES 2.0 grafičkom akceleracijom. Ram memorija prisutna na ovom uređaju je samo 256MB, što ograničava određene mogućnosti uređaja. Poseduje 7-inčni kapacitivni ekran sa 800 x 480 rezolucijom i 16 miliona boja. Interna memorija prisutna na ovom konkretnom modelu je 8GB, ali veoma interesantna stvar je to da postoji verzija ovog modela sa 250GB interne memorije.

Prisutan je i microSD slot preko koga možete proširiti dostupan prostor. Ulazi na uređaju podrazumevaju mini HDMI, micro USB, 3.5mm ulaz za slušalice. Slušalice i micro USB kabl dobijate u paketu, dok se za mini HDMI kabl morati sami snaći. Od mrežne komunakacije dostupan je WiFi (802.11 b/g/n) i Bluetooth 2.1 EDR. Dostupna je samo prednja VGA kamera rezolucije 0.3MP, što nije baš savršeno, ali opet ćete moći da obavljate razgovore preko servisa kompatibilnih sa ovim uređajem, ali Skype nije jedan od njih, barem ne zvanično. Baterija koja je dostupna osigurava 7 sati video reprodukcije, 10 sati surfovanja internetom ili 36 sati slušanja muzike.


Arnova 7 G2:Arnova 7 G2 tablet pokreće RockChip Rk2918 Cortex A8 procesor na 1GHz sa  OpenGL ES 2.0 i Open VG podrškom i poseduje 512MB Ram memorije. Rezolucija njegovog 7-inčnog ekrana je 800 x 480, interna memorija uređaja je 8GB, a poseduje microSD slot kojim se ta memorija može proširiti. Od ulaza poseduje samo micro USB i 3.5mm ulaz za slušalice. Dostupna vam je samo WiFi 802.11 b/g/n konekcija, iako u specifikaciji piše da poseduje WiFi i GPS - to su jednostavno netačne informacije. Poseduje prednju kameru rezolucije 0.3MP. Baterija na uređaju osigurava 6 sati video reprodukcije.


Hardver

Opet ćemo krenuti od Archos 70 Internet Tablet modela. Što se tiče kvaliteta izrade - plastika nije vrhunskog kvaliteta, ali to i ne možete očekivati na uređaju sa ovakvom cenom. Ono što možda najviše smeta je to što kada prođete prstom preko spojeva možete osetiti oštrinu plastike, kao da nije dovoljno obrađena. Sa druge strane, ovo je najklakši i najtanji tablet koji smo imali prilike da držimo u rukama, sa svojih 300g i 10mm debljine. Prosto ga ne osećate u rukama koliko je lagan i tanak, tako da barem na tome možemo čestitati Archos kompaniji, iako ukupan kvalitet izrade nije baš savršen.Arnova 7 G2:

Arnova 7 G2 je deblji i teži model od Archos-a. On je težak 370g, dakle 70g teži i 12mm je debeo - 2mm deblji. Kvalitet izrade nije ništa bolji od Archos 70 modela, još uvek su tu pristune oštre ivice i šuplja leđa. Kamera je na ovom modelu pomerena na desnu stranu, a rukohvati su glossy, a ima i dodatan okvir sa imitacijom brušenog aluminijuma oko ekrana. Zvučnici su takođe smešteni na rukohvatima, kao i na Archos modelu.Softver

Model Archos 70 Internet tablet dolazi sa Android 2.2.1 Froyo operativnim sistemom, koji je prilično klasičan po korisničkom interfejsu - ne poseduje nikakve izmene ili poboljšanja, što je nama pomalo zasmetalo. Arnova 7 G2 model dolazi sa Android 2.3.1 Gingerbread operativnim sistemom i takođe poseduje klasičan Gingerbread korisnički interfejs. Archos i Arnova su mogli da se ugledaju na Prestigio i daju svojim uređajima unikatan korisnički interfejs, ali to nije učinjeno, što je opet minus za ove uređaje. Archos je na prvoj slici, Arnova na drugoj. Na trećoj slici je obrnut redosled.Utisci u radu

Nismo sigurni da li su nas skuplji i kvalitetniji Honeycomb tableti razmazili, ali pri korišćenju oba tableta nismo imali preterano dobar utisak - nešto što bi nas zaintrigiralo, jer nam je interfejs veoma poznat sa mobilnih telefona, ali ipak performanse kod oba modela su bile na nivou. Nismo primetili neka usporenja ili seckanja dok smo se kretali kroz korisnički interfejs. Loš digitajzer na modelu Arnova 7 G2 nam je zadavao problema, ali priča je potpuno drugačija kod Archos 70 modela - kod njega je digitajzer takoreći "normalan" . Odmah ćemo istaći uglove gledanja koji su identično loši na oba modela - veoma čudna stvar je to da je kvalitet ekrana zapravo bolji na jeftinijem Arnova 7 G2 modelu. Osvetljenje ekrana je postavljeno na maksimum na oba uređaja, iako fotoaparat malo prenaglašava stvari, jasno se vidi da je slika ispranija na Archos 70 modelu.Što se tiče uglova gledanja, na oba modela postoji identično zatamnjenje slike kada se tablet ne posmatra direktno. Brzina otvaranja stranica nije baš najbolja strana kod oba modela - Archos 70 modelu je bilo potrebno 26 sekundi da potpuno učita našu početnu stranicu sa svim Flash materijalom, dok je kod modela Arnova 7 G2 bilo potrebno idenično vreme da se učita stranica.


 Archos 70 prednosti u odnosu na Arnova 7 G2 model:

- Tanji je i lakši
- Ima Bluetooth
- Ima HDMI izlaz
- Ima dosta precizniji digitajzerArnova 7 G2 prednosti u odnosu na Archos 70:

- Ekran ima dosta lepše i punije boje, zapravo ukupno lepši prikaz slike
- Ima noviju verziju Android operativnog sistema (Gingerbread vs Froyo) i duplo više Ram memorije
- Bolja reprodukcija HD materijala (pokreće i 1080p, gde Archos pokreće samo 720p)
- Veći Quadrant rezultat
- Niža cenaCena za Archos 70 Internet Tablet: 20,999 RSD

Cena za Arnova 7 G2: 16,499 RSD

Uređaje na test ustupio Computerland.


Kompletan test ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi.


 • Prethodna strana
 • Sledeća strana

Tagovi: retrospektiva, retrospektiva - tablet, tablet

Ne propustite