Retrospektiva: Tableti, maj 2012.

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Archos 70, Arnova 7 G2
 3. Toshiba AT100
 4. Asus Transformer Prime
 5. Vodafone Smart Tab 10
 6. MaxTab
 7. Motorola Xoom
 8. Huawei MediaPad
 9. Viewsonic ViewPad 10E
 10. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
 11. Asus Transformer TF300T
 12. Asus Eee Slate B121
 13. Samsung Galaxy Tab 8.9
 14. Zaključak


Toshiba AT100

Predstavićemo vam neke osnovne stvari koje sačinjavaju Toshiba AT100 model tableta. Glavna stvar koja je odgovorna za pokretanje ovog modela je NVIDIA Tegra 2 T20 platforma, tačnije dvojezgarni Cortex-A9  procesor sa frekvencijom rada od 1GHz, koji je kombinovan sa ULP GeForce grafikom. Količina RAM memorije na ovom modelu je 1 GB DDR 2, dok se njegova interna memorija kreće između 8GB, 16GB i 32GB u zavisnosti od modela. Dobra stvar je to što ovu memoriju možete proširiti SD karticama pune veličine, što znači da ćete moći koristiti SD kartice do 4GB, SDHC kartice do 32GB i SDXC kartice do 64GB. Toshiba nije precizirala tip ekrana, ali se pominje da se radi o IPS-sličnom ekranu, ali ne IPS tipu, dijagonale je 10.1 inča i ima rezoluciju od 1280 x 800 piksela.

Tablet dolazi sa dve kamere, prednjom i zadnjom - prednja kamera ima rezoluciju od 2 megapiksela, dok je zadnja 5 megapiksela sa autofokusom, 720p snimanjem i bez LED blica. Sve ovo je smešteno u malo više "bucmasto" kućište debljine 15.8mm i težine 771 grama. Treba napomenuti da Toshiba AT100 ima lak pristup zameni baterije. Radi se o WiFi-only modelu, dakle bez podrške za 3G konekciju.
Hardver

Kao što ste primetili, Toshiba AT100 je jedan od debljih i težih tablet-a na tržištu sa svojih 15.8mm i 771 grama težine. Ovo će nekima predstavljati veliki problem i imaće jasan stav da je ovaj tablet pretežak i predebeo, ali to je zaista subjektivno koliko će ovo nekom smetati - pogotovo u slučaju ovog modela gde se zauzvrat dobijaju portovi pune veličine, što je odlična stvar. Naše mišljenje je da njegova debljina i težina ne predstavlja veliki problem, ali manja težina i debljina bi imale svoje prednosti u smislu manjeg zamaranja ruku pri dužem korišćenju. Prednja strana je standardna i kao i kod većine tablet-a, cela u staklu, sa crnim okvirom oko ekrana i prednjom kamerom sa leve strane, ako ga držite u horizontalnom položaju. Mada, ona se razlikuje od drugih modela po tome što se na prednjoj strani nalaze LED indikatori za uključenost, bateriju i WiFi mrežu, ali i srebrni polukružni deo u kome se nalazi prednja kamera, senzor ambijentalnog osvetljenja i mikrofon.Zadnja strana je sačinjena od gumirane plastike i ispupčenih šara paralelnih linija, koje su podeljene u četiri jednake sekcije i u svakoj su postavljene pod drugačijim uglom. Ovakav materijal stvara veoma dobar osećaj držanja u rukama, jedan od boljih koji smo iskusili, a zbog kombinacije debljine i ove gumirane površine, šansa da vam tablet isklizne iz ruku je gotovo ravna nuli. Pozadi se takođe nalazi i zadnja kamera od 5 megapiksela, smeštena u prstenu koji se nalazi takođe u srebrnom delu, nešto nalik imitiaciji hroma, koji se nastavlja sa prednje na zadnju stranu. Zadnja strana se može skinuti, ispod koje možete zateći zamenjivu bateriju, tako da na primer možete kupiti još jednu bateriju koja će uvek biti puna i služiti u hitnim situacijama kada vam se primarna potroši. Znamo da će mali procenat ljudi raditi ovako nešto, ali je pristup bateriji omogućen, što ne možemo reći za mnoge druge modele tablet-a, a to je generalno dobra stvar.

Softver

Toshiba AT100 zvanično dolazi sa 3.1 verzijom Honeycomb operativnog sistema kada ga kupite, ali se u međuvremenu pojavila nadogradnja na 3.2.1 verziju. U vreme kada smo mi testirali tablet, ova opcija nadogradnje nije bila još uvek dostupna, pa smo morali da preuzmemo 3.2.1 ROM preko računara i da ga ručno flešujemo u naš testni primerak. Ovo je bio prvi put da se srećemo sa najnovijom verzijom Honeycomb-a, jer je na prethodnim modelima tableta koji smo testirali bila prisutna samo 3.1 verzija. Pun spisak poboljšanja koja su došla sa 3.2 i 3.2.1 verzijama u odnosu na 3.1 verziju možete pronaći na ovom linku.Ukratko, 3.2 verzija u odnosu na 3.1 je donela bolju podršku za hardver i optimizaciju za razne modele, zvaničnu podršku za pristupanje SD karticama, nešto što su proizvođači sami prethodno prilagođavali u svojim verzijama operativnog sistema i možda najprimetniju promenu, podršku za skaliranje aplikacija koje nisu namenjene Honeycomb tabletima. Sama 3.2.1 verzija je donela neke sitne promene i ispravke bagova.


Utisci u radu

Kao što smo pomenuli, uprkos nešto većoj težini i debljini tablet-a, iskustvo pri njegovom držanju i radu sa njim je bilo prijatno, jednostavno nije toliko težak koliko se misli. Zaista nam se dopala gumirana zadnja strana, koja nam je pružala dobar osećaj na prstima kada smo držali tablet, i što je najbitnije, nema klizanja i znojenja ruku pri njegovom držanju. Slično iskustvo smo imali i pri držanju Samsung Galaxy Tab 10.1v modela, jer je on imao  takvu sličnu gumiranu zadnju površinu, koju lično više preferiramo od plastike ili aluminijuma. U poređenju sa još jednim od težih modela, kao što je Acer Iconia A500, moramo priznati da je Toshiba AT100 tablet bio ugodniji za držati, iako je on teži za 41 gram.

Ekran nije baš najsvetlija tačka ovog modela, ali ne može se reći ni da je loš. Kada bi ga poredili recimo sa ekranima Samsung Galaxy Tab 10.1Asus Eee Pad Transformer i Asus Eee Pad Slider modela, moglo bi se reći da mu nedostaju te živahne boje i svetlina prikaza, ali i pored toga, on ima solidan prikaz. Uglovi gledanja su dobri, zatamnjivanje slike kada se ekran posmatra iz ekstremnih uglova je svedeno na minimum, a odzivnost ekrana i preciznost na dodir je bila na visokom nivou. Ono što je takođe bitno je to da nismo primetili probijanje pozadinskog osvetljenja - ekran je ostajao uniforman. Sve u svemu, ekran vas možda neće oduševiti, ali vas neće ni razočarati.Browsing performanse na ovom modelu tableta su bile fenomenalne, stranice su otvarane jako brzo, što Vellamo Javascript rezultat na slici ispod i potvrđuje. Vellamo je postala najkorisnija aplikacija za merenje realnih uslova za rendering, javascript, korisničko iskustvo i networking, nije još jedna u nizu besmislenih sintetičkih testova. Rezultatom od 1138, u poređenju sa ciframa koje smo pronašli za druge konkurentne tablet-e, ispada da je ovo jako dobar rezultat dobijen bez ikakvog klokovanja, toliko dobar da je skoro na vrhu lestvice. Izgleda da 3.2.1 čista Honeycomb verzija koju smo stavili na Toshiba AT100 model čini čuda za njegove performanse.
 

Prednosti

- USB, HDMI i SD card slot pune veličine
- Odlične performanse
- Zamenjiva baterija
- Niža cena u odnosu na konkurenciju 

Mane

- Debljina i težina
- Kraće trajanje baterije u odnosu na konkurenciju
- Niža osvetljenost ekrana i živost prikaza
- Nešto lošija kamera

Cena: oko 375 evra

Uređaj na test ustupio Gigatron .

Kompletan test ovog modela možete pronaći na sledećoj adresi.


 • Prethodna strana
 • Sledeća strana

Tagovi: retrospektiva, retrospektiva - tablet, tablet

Ne propustite