Apple poručio Samsungu da ne pravi tanke i pravougaone tablete ili smartfonove

Apple nudi dizajnerske savete o tome kako Samsung može da izbegne konflikte sa Apple-ovim patentima za dizajn, u pravnom dokumentu kao deo trenutnog prekršaja patenta protiv svog suparnika. Neke od alternativnih opcija za dizajn izgledaju toliko lakrdijaški da je gotovo teško za poverovati: "Nemojte praviti tablete ili smartfonove sa generalno pravougaonim oblikom ili zakrivljenim ćoškovima, pravite tablete sa prednjim površinama koje nisu kompletno ravne, pokušajte da natrpate malo izgled uređaja i tako dalje".
 


Kada je Apple tužio Samsung u aprilu, kompanija je tvrdila da je Samsung "imitirajući i neoriginalno" kopirao istaknut dizajn iPhone-a i iPad-a, i samim tim prekršio Apple-ovo intelektualno pravo na svojinu. U odgovoru, Samsung je rekao da postoji samo toliko načina da se dizajnira uređaj kao što je Galaxy S i Galaxy Tab. Apple očigledno ne misli tako. Kako bi odbranio svoju tvrdnju da je Samsung imao druge opcije za dizajn, Apple je morao da pruži primere alternativnih dizajna, koje možete videti u nastavku vesti.

 

U sekcijama 2-40 i 2-41 redigovanog pravnog dokumenta, Apple nudi alternativne dizajne koje je Samsung mogao da koristi za svoje smartfonove umesto postojećih:

- Prednje površine koje nisu crne ili prozirne
- Prednje površine koje nisu pravougaone, koje nisu ravne i bez zakrivljenih ćoškova
- Ekrane koji su više kvadratni nego pravougaoni ili nimalo pravougaoni
- Ekrani koji nisu centrirani na prednjoj površini telefona i koji imaju značajne bočne granice
- Otvore za zvučnike za razgovor koji nisu horizontalni prorezi sa zakrivljenim ivicama i koji nisu centrirani iznad ekrana uređaja
- Prednje površine koje sadrže značajne ukrase
- Telefone bez okvira ili veoma drugačijih okvira koji nisu tanki, ujednačeni i sa unutrašnjim kosim profilom

Alternative koje je Apple smatrao da je Samsung trebao da istraži za tablete su slične:

- Ukupan izgled koji nije pravougaon sa četiri ravne strane ili da nema četiri zakrivljena čoška
- Prednje površine koje nisu kompletno ravne ili prozirne i koje imaju značajne ukrase
- Debeo okvir umesto tankog oboda oko prednje površine
- Profil koji nije tanak
- Natrpan izgled

Dakle, Samsung je mogao da potpuno izbegne ovu tužbu da je imao kvadratni (ili možda trouglasti ili kružni) smartfon ili tablet umesto ovih koje ima sad, da je izabrao boju koja nije crna na prednjoj strani, i da je dizajnirao deblje uređaje sa više natrpanijim izgledom.
 
Pre dva dana, sudija za američki okrug je odbio zahtev da se zaustavi prodaja konkurentnih Samsungovih proizvoda (Galaxy S 4G, Infuse 4G, Droid Charge i Galaxy Tab 10.1) u Americi. Slučaj prekršaja patenata je presuđena u korist Samsung-a, uprkos "svim opcijama za dizajn" koje je Samsung mogao da koristi.

Izvor: Macworld

Tagovi: apple, samsung