Intel priprema buduće Centrino platforme

Xbit Labs prenosi da će Intel obelodaniti nove informacije o naslednicima svoje Centrino platforme na jesenjem IDF okupljanju koje će se od 7. do 9. septembra održati u San Francisku.
Poznato je da nas u narednoj godini čeka Sonoma koju je Intel u startu namenio "običnim" korisnicima, a ne poslovnim ljudima, kao u slučaju prve Centrino platforme. Sonomin Dothan procesor i IEEE 802.11 a/b/g kontroler su već spremni, samo se još čeka Alviso čipset koji treba da donese podršku za DDR2 memoriju, PCI Express (a time i AXIOM i MXM grafičke standarde), FSB na 533 MHz, Serial ATA-150 standard, a u pripremi je i novi ICH6-M južni most sa Azalia audio kodekom. Sonoma će doneti i podršku za nove mere uštede struje, bezbednosti podataka, itd.
Već krajem 2005. godine bi trebalo a se pojavi nova Centrino platforma po imenu Napa, koju će činiti dvojezgari procesor nazvan Jonah (ili Yonah), čipset po imenu Callistoga, i novi WLAN kontroler interno nazvan Gaston. Sledeća inkarnacija Centrino platforme bi trebalo da se pojavi 2006. godine, a Intel je interno oslovljava imenom Santa Rosa. Nju će činiti Merom mikroprocesor, koji je prema ranijim planovima trebalo da bude prvi Intelov dvojezgarni CPU, a on će raditi u saradnji sa čipsetom nazvanim Crestine.

Izvor: Xbit Labs

Tagovi: Nema dodeljenih tagova.

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.