Nokia Windows 8 tablet uskoro stiže

Nova 10-inčna naprava koja će među prvima koristiti Microsoft Windows 8 operativni sistem će doći iz kompanije Nokia, što više ne deluje kao naročito iznenađenje. Proizvođači tableta pokušavaju da adekvatno odgovore na Apple iPad, a jedan od onih od kojih se puno očekuje u tom smislu je Microsoft. Ne zato što će Microsoft direktno praviti tablete, već zato što se od njega očekuje da isporuči adekvatnu softversku podršku za brojne proizvođače, kako bi imali više aduta u rukavu. Sve u svemu, postoji određena doza entuzijazma u pogledu Windows 8 operativnog sistema i njegovih šansi na tržištu tableta, a da li će to biti opravdano vreme će pokazati.

Sara Rotman Eps iz kompanije za istraživanje tržišta Forrester kaže da će nova platforma omogućiti proizvođačima da diferenciraju proizvode na tržištu na kome je već sada poprilična gužva. To se posebno odnosi na tržište proizvoda koji koriste Google Android operativni sistem. Istovremeno, Nokia bi ovu priliku mogla da iskoristi da ponudi nešto dosta drugačije od drugih proizvođača, a opet svima tako poznato i prihvatljivo, imajući u vidu prisustvo Windows platforme svuda oko nas. Nokia će autsorsovati proizvodnju tableta tajvanskoj kompaniji Compal Electronics. Inicijalne narudžbine se kreću oko 200 hiljada jedinica.

Drugi proizvođači, uključujući i Dell, polako istupaju u javnost sa manje ili više diskretnim najavama izbacivanja Windows 8 tableta kada softver bude spreman. Za sada nije sigurno da li će većina ovakvih tableta koristiti Intel čipove, tim pre što će Windows 8 podržavati i ARM hardver. Očekuje se da će i Nokia koristiti ARM platformu, i da bi njen uređaj zapravo mogao biti prvi iz "Windows on Arm" serije. Ograničenja ove platforme ipak postoje - puna verzija Windows 8 operativnog sistema će moći biti pokretana samo na tabletima koji koriste Intel čipove.

Izvor: Telegraph

Tagovi: nokia, tablet, windows 8