Novogodišnji vodič za kupovinu mobilnih telefona - decembar 2011

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Nastavak

Kako se primiču praznici, dolazi vreme kupovine poklona i raznih popusta. Operateri su već počeli da nude razne akcije vezane za svoje pakete, tako da je pravo vreme da iskoristite tu mogućnost i usput nabavite i novi pametni telefon. Osoblje u prodavnicama će naravno umeti da vam objasni na licu mesta koji telefoni su interesantni, a uklapaju se u ono što vama treba, ali nije loše naoružati se nekim predznanjem i već unapred imati ideju šta je to što želite. Ovaj tekst bi trebalo da vam pomogne u tome.
Bojan Dančuo


Novogodišnji vodič za kupovinu mobilnih telefona

Kupovina novog mobilnog telefona je interesantno, ali često i naporno iskustvo. U poslednje vreme je i kod nas konačno postala praksa da korisnici uglavnom kupuju telefone kod operatera, što onda često povlači potpisivanje ugovora na 12 meseci ili 24 meseca, a to nije mala obaveza. Zato treba taj izbor obaviti mudro i pravovremeno.Bilo da ste od onih koji odmah uđu u radnju, pa zatim počnu da se raspituju i isprobavaju telefone koji su izloženi ili od onih koji prvo pročitaju sve podatke kojih se dočepaju na Internetu, pa posle apsorbovanog ekvivalenta Dostojevskog krenu da biraju, često će vam nedostajati pregled svih zanimljivih modela na jednom mestu.

Možda se neće baš svako složiti sa izborom modela koje ćemo vam ovde izložiti, ali on je posledica iskustva sa velikim brojem uređaja, pa ako vam je potreban brz savet kako biste odabrali pravi telefon, budite uvereni da nećete pogrešiti ako izaberete neki od modela koje vam preporučujemo. Svaki od navedenih telefona je svrstan u određenu kategoriju na osnovu naše procene o tome kome je namenjen, a posle kratkog pregleda telefona imate i linkove na stranice posvećene njemu kod svakog od mobilnih operatera koji nudi taj model, kao i link na Benchmark test u kome možete saznati mnogo više detalja, ako smo imali prilike da taj telefon testiramo. Takođe, imajte u vidu da ovde izdvajamo samo "pametne telefone", zato što su u pitanju telefoni budućnosti, dok "klasični" mobilni telefoni imaju sve manje toga da ponude i generalno se više biraju po izgledu i ceni nego po funkcijama.

Od prošlog, novembarskog vodiča, ima interesantnih noviteta koje smo ubacili u spisak. Samsung Galaxy Note je napravio bum u visokoj klasi, zauzevši vrlo interesantnu poziciju na pola puta između tableta i mobilnog telefona, gde za sada nema konkurenciju. Samsung Galaxy S Plus je zamenio svog ultra popularnog prethodnika i osigurao poziciju Samsunga u višoj srednjoj klasi. Stigli su HTC Sensation XL (koji ne možemo preporučiti zbog previsoke cene za svoju kategoriju) i HTC Eplorer, a tokom prošlog meseca Telenor (Alcatel) OneTouch je prvi put postao najprodavaniji telefon u Telenor ponudi, prestigavši po broju prodatih primeraka sve ne-pametne telefone. Pa da pređemo na stvar...


Ako želite vrhunski telefonSamsung Galaxy Note je pravi džin među telefonima i zapravo je u pitanju uređaj koji je na pola puta između tableta i telefona. Poseduje ogroman Super AMOLED ekran od 5,3 inča, rezolucije koje se ne bi postideo ni najveći tablet na tržištu. Pokreće ga dvojezgarni procesor na 1,4 GHz koji garantuje odlične performanse, a zasnovan je na Android 2.3.5 operativnim sistemu (mada je Samsung najavio update na Android 4.0). Kamera od 8 MP daje odlične rezultate, bilo da fotografišete ili snimate 1080p video. Uz njega se dobija i S Pen olovka, koja dodaje nove funkcije hvatanja beležaka, crtanja i editovanja fotografija. Cena mu je prilično visoka, ali itekako opravdana.

Benchmark test - Telenor - Vip
 Samsung Galaxy S II je sa razlogom jedan od najprodavanijih pametnih telefona ikada (preko 10 miliona prodatih primeraka do sada). Vrhunske performanse garantuje moćni dvojezgarni procesor, a Super AMOLED Plus displej daje trenutno najživlje boje i najbolji kontrast od svih drugih ekrana na tržištu. Softver koji dolazi uz ovaj telefon ume bez ikakvih dodatnih instalacija da reprodukuje skoro sve vrste multimedijalnog sadržaja. Kamera je fenomenalna i snima sjajne fotografije i full-hd video. U poslednje vreme se pojavila i verzija telefona u beloj boji, za one korisnike koji bi želeli nešto drugačije.

Benchmark test - MTS - Telenor - Vip
 HTC Sensation je Rolls Royce mobilnih telefona. Izuzetno kvalitetne izrade, Sensation prosto odiše luksuzom. Dvojezgarni procesor garantuje vrhunske performanse, a ekran visoke rezolucije omogućava prikaz velike količine sadržaja odjednom, što je odlično za krstarenje Internetom i gledanje filmova. HTC-ov Sense 3.0 interfejs koji dolazi uz ovaj telefon je vizuelno vrlo atraktivan, a uz to i izuzetno funkcionalan.

Benchmark test - Telenor - VipAko želite 3DHTC Evo 3D je odlične izrade, kao i svi ostali HTC-ovi telefoni. Dvojezgarni procesor koji se u njemu nalazi će se postarati da sve aplikacije i multimedija rade bez zastajkivanja. Novi Sense je takođe tu i sa sobom donosi vrlo vizuelno ispoliran i funkcionalan interfejs. Dvostruka kamera vam omogućava da snimate fotografije i video u 3D, koje zatim možete pregledati na njegovom ekranu koji može da prikaže 3D sliku bez potrebe za naočarima. Ekran je visoke rezolucije, što omogućava prikaz velike količine sadržaja.

Benchmark test - TelenorLG Optimus 3D je prvi mobilni telefon sa 3D ekranom koji se pojavio na tržištu. Ovo naravno ne znači da je zato po bilo čemu slabiji od konkurencije, pa je tako dvojezgarni procesor koji se nalazi u njemu sasvim dovoljan za sve najnovije aplikacije, igre i multimediju, a 3D ekran omogućava gledanje 3D sadržaja bez potrebe za naočarima. Dvostruka kamera vam omogućava da snimate fotografije i video u 3D, a LG je uz ovaj telefon upakovao i komplet interesantnih 3D aplikacija i igara. Mogućnost snimanja full-hd videa u 2D modu isto nije za bacanje.

Benchmark test - VipAko želite hardversku tastaturuNokia polako napušta Symbian operativni sistem, pa je ova generacija njihovih telefona osuđena na laganu stagnaciju, ali jedna stvar je sigurna, Nokia zaista ume da napravi kvalitetan telefon. Nokia E7 ima jednu od najkvalitetnijih tastatura na izvlačenje, a ni AMOLED ekran nije za potcenjivanje, iako ima malo nižu rezoluciju. Kamera je vrlo dobra, a ovaj telefon ima i mogućnost priključivanja na monitor ili TV putem ugrađenog HDMI izlaza, kao i povezivanje tastature ili miša preko USB kabla koji se uz njega dobija.

Benchmark test - Telenor - Vip

 


Ovaj mališa je vrlo zgodan za korisnike koji ne vole velike telefone. Uz to, poseduje i punu QWERTY tastaturu na izvlačenje koja omogućava brzo unošenje teksta. Kao deo najnovije Xperia porodice Sony Ericsson-a, ima veoma ažurnu verziju Android operativnog sistema i sve novosti koje je SE ubacio u softver svojih telefona. Kvalitetna kamera sa Sony Exmor R senzorom može da snima HD video i panoramske fotografije. Trenutno se može pronaći samo u ponudi Vip-a i to uz ugovor na 24 meseca.

VipVeći brat u Xperia Pro porodici. Za njega važi isto što i za Mini, s tom razlikom da poseduje veći ekran, kao i fizički veću QWERTY tastaturu na izvlačenje, što će verovatno nekome značiti. Takođe dolazi sa najnovijom verzijom Sony Ericsson softvera, a kvalitetna kamera omogućava snimanje HD videa i panoramskih fotografija.

Telenor

 

Tagovi: alcatel, android, bada, htc, lg, mobilni telefoni, mobilni telefoni - alcatel, mobilni telefoni - htc, mobilni telefoni - lg, mobilni telefoni - nokia, mobilni telefoni - samsung, mobilni telefoni - sony ericsson, mobilni telefoni - vodič za kupovinu, mts, nokia, samsung, sony ericsson, telenor, vip, windows phone