Test: LG Optimus Black

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Hardver, Specifikacija, deo 1
  3. Hardver, Specifikacija, deo 2
  4. Softver
  5. Kamera
  6. Utisci u radu
  7. Baterija, Zaključak


Softver

LG Optimus Black dolazi sa Android 2.2.2 Froyo operativnim sistemom sa modifikacijom grafičkog okruženja Optimus UI 2.0, ali update na 2.3 Gingerbread je planiran i trebali da se pojavi u skorijem periodu. Prva stvar koju ćete primetiti je Dock sa četiri ikonice, isto rešenje kao što ima Samsungov Touchwiz 3.0, samo sa drugačijim grafičkim ikonicama. Pored toga na početnom ekranu nas je dočekao lep Widget sa časovnikom i vremenskom prognozom, koja se sinhronizuje sa AccuWeather servisom. Na njemu se takođe prikazuje datum, minimalna/maksimalna temperatura, pravi osećaj temperature i grafički element koji reprezentuje stanje vremenskih uslova (sunce, kiša...) i reaguje na doba dana (dan, noć). Ispod njega vas čekaju osnovne predefinisane prečice kao što su Browser, Gmail, Market i Camera.
 


Na Lock ekranu se prikazuje trenutno vreme, časovnik sa belim zaobljenim ciframa, ispod koga se nalazi dan u nedelji i datum. Na ovom Lockscreen-u se takođe nalazi i mala ikonica koja simbolizuje Sim karticu i pored nje piše ime mobilnog operatera. Bez otključavanja telefona možete takođe videti status Wireless mreže, druge data konekcije, signal mreže mobilnog operatera, ikonicu napunjenosti baterije i manji časovnik, sve smešteno u zaglavlju ekrana. Da bi ste otključali telefon dovoljno je da prevučete prstom preko ekrana u potezu na gore.
Pritiskom na oblast temperature u Widgetu koji smo pominjali dobijamo ceo ekran čija se pozadina prikazuje u skladu sa vremenskim uslovim i dobu dana, a na njemu imamo dodatne informacije kao što su temperatura iz sata u sat, vremenska prognoza za narednih 15 dana., kao i vreme kada ste poslednji put sinhronizovali informacije o vremenskoj prognozi.
 Pritiskom na Applications dugme na početnom ekranu ulazimo u spisak aplikacija koje se nalaze na telefonu. Ono što je veoma zanimljivo je to da je LG u svom Optimus UI 2.0 posebno odvojio sve aplikacije koje dolaze uz telefon, od onih koje je korisnik skinuo. One se nalaze na kraju svih aplikacija u oblasti koja je ograničena sivom linijom, nosi ime Downloads, prikazuje sve aplikacije koje ste naknadno skinuli i njihov broj kako ne bi ste morali ručno da ih prebrojavate. Ova implementacija se nama dosta dopala i učinila jako korisnom. Skrolovanje u listi aplikacija se vrši u smeru gore-dole, a dock i dalje ostaje vidljiv kako bi ste mogli brzo da mu pristupite.
Notification bar je takođe specijalno modifikovan od strane LG-a, ima promenjene ikonice koje su plave boje i služe kao prečice za režim zvuka, uključivanje/isključivanje WiFi, Bluetooth i GPS konekcije. Ispod njega se uvek nalazi sekcija za kontrolu nad muzikom, bilo da se ona trenutno sluša ili ne. Ime mreže je takođe prikazano, a desno od njega se nalazi Clear dugme za čišćenje svih notifikacija iz bar-a, a na njemu se prikazuju sve vrste notifikacija, što mu je i glavna namena, kao što možete zaključiti iz imena.
 


LG je takođe posebno modifikovao Navigation aplikaciju i ubacio dodatnu funkcionalnost u nju, u vidu velikih ikonica koje služe kao prečice ka najbitnijim stvarima dok vozite. Ono što je velika šteta je činjenica da Google navigacija ne funkcioniše u našoj zemlji, jer nije zvanično podržana od strane Google-a. Korisnici iz Srbije će morati da se zadovolje samo Directions opcijom baziranu na Google maps-u, ili da potraže rešenje u vidu odvojenog programa za navigaciju. U Directions opciji imate da odaberete početnu i završnu lokaciju, kao i metodu trasnportacije, automobilom, autobusom ili pešaka. Kada ste ukucali željenu destinaciju dobijate "turn by turn" uputstva, kao i udaljenost i prosečno vreme dolaska na nju. Takođe dobijate i ilustraciju sa pogledom odozgo na Google mapu sa obeleženom plavom linijom kretanja do destinacije i tačke skretanja.

Aplikaciji za slušanje muzike možete pristupiti na više načina: iz Notification bar-a, iz pomenute Navigation aplikacije ili ručnim odabirom iz liste aplikacija. Ono što smo prvo primetili je to da se Album art nažalost ne prikazuje u ovoj standardnoj aplikaciji za muziku. Pored toga u njoj se nalaze samo osnovne opcije kao što su Shuffle, Repeat, prebacivanje pesme unapred i unazad, pauziranje pesme i njeno premotavanje. LG je takođe ubacio Dolby mobile opciju koja zaista malo pročisti zvuk, ali ga i utiša, što se nekom neće dopasti, ako voli baš glasno da sluša muziku. Takođe postoji sortiranje muzike po albumima, izvođačima, a možete i ručno napraviti svoju Playlistu.
Kao aplikacija koja standardno dolazi uz telefon je i Polaris Office koji vam može biti jako koristan za pregled Word, Excel i PowerPoint fajlova. Pored toga postoji i podrška za pregled PDF fajlova, što vam opet može biti dosta korisno i nećete morati da tražite odvojenu aplikaciju za tu ulogu.
 
Što se tiče ostalih LG specifičnih aplikacija, postoji LG App Advisor. Ova aplikacija služi kao savetnik koje aplikacije bi trebali da instalirate, preporučene od strane LG-a. Koliko smo shvatili, ove aplikacije bivaju preporučene i u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, ali kako je LG procenio da su baš te aplikacije preporučene za Srbiju, zaista nemamo predstavu i nećemo "lomiti glavu" tom stvari. Faktički u njoj dobijate prečice do pravih aplikacija koje se nalaze na Android Market-u.

 Aplikacija koja je takođe došla uz telefon je i News and Weather, koja prikazuje vesti i vreme, kao što ste možda to zaključili iz njenog imena. Weather sekcija se sastoji od trenutne temperature, vremenskih uslova, vlažnosti vazduha, brzine vetra i temperature za šest narednih dana. News sekcija se sastoji od najpopularnijih vesti, koje služe kao prečice ka pravoj vesti koja se nalazi na nekom od mnogih sajtova koji se bave ovom tematikom, a vest se otvara u samom web browseru koji vi sami odaberete, pod uslovom da imate više od jednog browsera.

 


 

  • Prethodna strana
  • Sledeća strana

Tagovi: lg, lg optimus black, mobilni telefoni, mobilni telefoni - lg

Ne propustite