Test: ASUS 1215B

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Hardver, utisci

AMD-ova Fusion platforma se pokazala kao izuzetno dobra i bez velikog truda je potukla Intel-ov Atom u domenu multimedijalnih mogućnosti. Praktično svi novinari su se složili da je APU definitivno stvar sutrašnjice i da je AMD krenuo u pravom smeru. Polako se pokazuje da je APU interesantan i proizvođačima prenosnih računara, a ASUS takođe spada među proizvođače koji pažljivo prate trendove. Drago nam je da vidimo da sve veći broj proizvođača prihvata AMD-ovu "fuziju", a interesovalo nas je kako će je ASUS primeniti u svom uređaju.



Nebojša Todorović

Test: ASUS 1215B


 Na testu nam se našla ASUS-ova vizija netbook-a sa ekranom dijagonale 12 inča. Iako ova dimenzija možda spada pod (sub)notebook, s obzirom na njegov hardver, ipak bismo se odlučili da ovakve modele klasifikujemo kao netbookove. Jednostavno, u odnosu na modele sa klasičnim hardverom ove veličine, svako poređenje u smislu performansi, a najčešće i cene bi bilo vrlo problematično. ASUS-ov eeePC koji smo mi imali prilike da testiramo nosi naziv 1215B i veoma nas je interesovala kombinacija jačeg E-350 APU-a, dvanaestoičnog monitora i velike šestoćelijske baterije. Po nama, ovo je optimalna kombinacija u teoriji, ali hajde da vidimo kako se ista pokazala u praksi.

Dizajn

 EeePC 1215B stiže u maloj kutiji koja u sebi sadrži sam uređaj, minijaturni punjač i nešto propratne dokumentacije. Vrlo skromno pakovanje je neophodno da bi se cena zadržala pod kontrolom, što je po nama sasvim opravdano. Prvo što ćete primetiti je mat završna obrada spoljne površine poklopca. Ovo nam se jako dopada, jer autor ovog teksta je sve samo ne fan „glossy“ plastike koja se isuviše lako prlja i grebe. Završna obrada ASUS-ovog modela je jako dobra, ali ima neki „satenski finiš“ koji i pored činjenice da je boja matirana nije potpuno otporan da otiske prstiju, pa je ipak preporučljivo imati neku krpicu pri ruci kako bi vaš netbook uvek bio uredan. Donja strana je teksturisana, pa će u kritičnim situacijama, kada je rad na nogama neophodan, biti prilično udoban, jer 1215B neće klizati.

Donja strana je gotovo potpuno ravna i bez otvora što je odlično rešenje, a zakrivljenje se nalazi na ivici zbog karakterističnog „seashell“ dizajna, kao i u predelu baterije koja daje blag nagib netbooku. To ga čini prilično udobnim za korišćenje bilo na stolu ili u krevetu. Kada su konekcije u pitanju 1215B je prilično dobro opremljen raznim konektorima. Treba pohvaliti, pre svega, dva USB 3.0 konektora koji se nalaze na desnoj bočnoj stranici, a osim njih tu su i dva audio konektora kao i gigabitni LAN. Na levoj stranici eeePC-a se nalaze dva video izlaza odnosno VGA i HDMI (1.4a), jedan USB 2.0 port, kao i čitač kartica. Tu je ujedno lociran i priključak za napajanje koji je prilično malog prečnika i više odgovara onom koji se koristi na mobilnom telefonu. Na prednjoj i zadnjoj ivici nema ničeg što doprinosi dizajnu, što je i očekivano za jedan netbook.

 

 

Nakon otvaranja nailazimo dizajn karakterističan za nove eeePC modele, a tu prvenstveno mislimo na odličnu „chicklet“ tastaturu na koju praktično i nemamo zamerke. Jedino što nam smeta je upotreba sjajne plastike u „pozadini“ tastature koja se nakon dužeg vremena umasti i izgrebe zbog konstantnog dodira prstima i noktima. Touchpad je prilično velikih dimenzija i ima veoma glatku površinu i moramo priznati da je zaista udoban za rad.

 

 

Ukoliko baš moramo da imamo primedbu, ista bi išla na nešto slabiju osetljivost čak i kada je softverski podesite na maksimum. Levi i desni klik na touchpadu su izvedeni u obliku jednog „klasckalica“ tastera. Njegova tvrdoća je nešto veća što nama odgovara, ali je ovo zaista stvar ličnog ukusa. Površina za odmor dlanova je dovoljno velika i na levoj strani se nalazi nekoliko LED-ova koji služe kao indikatori rada, punjenja baterije, WiFi-a i slično.

Galerija slika

  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B
  • Test: ASUS 1215B

Tagovi: asus, asus 1215b, netbook, netbook - asus

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.