Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Hardver
 3. Rezultati, utisci

Tematski dizajnirani prenosni računari odavno nisu retkost na tržištu, a pored brojnih modela za nežniji pol, mogu se pronaći i oni jasno orijentisani ka muškoj publici. Sa Acerovim Ferrarijem već smo se susretali, a sada je na redu još jedan „automobilski“ netbuk -  Asusov Lamborghini, koji pored atraktivnog dizajna ima još štošta da ponudi. Asus Eee PC VX6 Lamborghini je sav u znaku automobila Murcielago LP 640 Roadster, koga ste verovatno videli samo u video igrama serijala Need For Speed. Ni poklopac nije pošteđen tretmana pa izgleda kao stilizovana hauba automobila, a šlag na tortu je pravi reljefni Lamborghini grb...Ivan Todorović

Asus se potrudio i da VX6 ne bude samo šminka, pa je hardver koji ga pokreće prilično respektabilan, makar za ovu klasu računara: dvojezgarni Pine Trail Atom u pratnji Nvidia ION čipa sa Optimus tehnologijom, koja po potrebi prebacuje kontrolu između ION-a i grafičkog jezgra integrisanog u sam procesor, a sve to zarad uštede energije i dužeg trajanja baterije.
 


Dizajn, izrada

VX6 na tržištu postoji u crnoj i beloj varijanti, a mi smo na testu imali ovu prvu. Ni bela ne izgleda ništa lošije, a ukusniji izbor boja i bolji sveukupni dizajn odnose prevagu u odnosu na crvene i žute Ferrarije koje nudi konkurencija. Ni „unutrašnji“ deo netbuka ne razočarava, jer su tu 12,1-inčni ekran, odlična čiklet tastatura i glatki tačped koji je iznenađujuće udoban za korišćenje, uprkos inicijalnom utisku i nekim ranijim iskustvima gde su tačpedi sličnog izgleda bili izuzetno iritantni po kožu prstiju, pa su praktično terali korisnika da što pre priključi miš. Tačped pritom ima i multi-tač funkcionalnost, pa je moguće izvoditi pokrete poput „štipanja“ sa dva prsta radi zumiranja sadržaja i slično. Ekran je „glare“ tipa, ali je zahvaljujući pozadinskom LED osvetljenju prijatan za gledanje. Naravno, postoje i kupci koji insistiraju na mat ekranu, ali najvećem broju korisnika ekran Lamborghinija neće zasmetati ni u jednom momentu, osim eventualno na jakom dnevnom svetlu.
 


Ivični delovi ovog netbuka odaju utisak kao da su preuzeti sa punokrvnog laptopa igračke klase, sa sve ventilacionim rebrima koji sugerišu da se unutra ipak ne nalazi obična Intel „integracija“. Jako pozitivna specifičnost ovog modela je prisustvo USB 3.0 konektora, koji su pritom jasno odvojeni od USB 2.0 pratioca – priključak po starijem standardu nalazi se sa leve strane i izgleda sasvim obično, dok su dva USB 3.0 priključka ugrađena desno i obojena su u plavo, baš kao i na Asus matičnim pločama sa USB 3.0 podrškom. Odmah pored starijeg USB-a nalazi se i HDMI izlaz, a vlasnici modernijih televizora koji su pritom i ljubitelji filmova u visokoj definiciji već imaju razloga da trljaju ruke. Odlična stvar za one koji su često u pokretu je i mogućnost punjenja drugih uređaja preko USB portova čak i kada je VX6 isključen.

Naposletku, prednji deo netbuka, odnosno deo oko tačpeda na koji se naslanjaju dlanovi, uočljivo je tanji i lakši u odnosu na zadnji deo u kome su locirane sve ključne komponente, što je već postalo karakteristično za Asusove netbukove sa ION čipom. Iako ne smeta kada netbuk stoji na stolu, može biti problematično u krilu i na drugim neravnim površinama, pa tu treba biti obazriv.

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini
 • Test: Asus Eee PC VX6 Lamborghini

Tagovi: asus, asus eee pc, netbook, netbook - asus

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.