Test: ASUS Zenbook

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. U unutrašnjosti, hardver
 3. Rezultati, zaključak

Ultrabook inicijativa je darivala svoje prve plodove, a srpsko tržište je među prvima koji u ponudi nude računare iz ove kategorije. ASUS je, očekivano, među liderima na ovom polju, a kompanija nudi nekoliko modela. Radi se o 11-inčnim i 13-inčnim laptopovima, koje ćemo danas (po jedan iz svake grupe dimenzija) "propustiti kroz šake" i ustanoviti šta kupci dobijaju za uložen novac. Traži se dosta, dosta se i dobija. Pred nama je prva generacija ultrabook računara, a imali smo priliku da isprobamo dva ASUS modela, Zenbook uređaje oznaka UX21 i UX31, dijagonala 11,6 i 13,3 inča. Pogledajmo kako se pokazuju...Filip Majkić

ASUS Zenbook računari

Šta je u stvari Ultrabook? Mi smo se sa tim pojmom po prvi put susreli na prezentaciji održanoj pre sada već skoro godinu dana, kada su nam partneri kompanije Intel najavili nove koncepte, koji bi trebali da rezultuju drugačijim prenosnim računarima. Naime, rečeno nam je tada, radilo se na tankim i lakim računarima koji će uopšte gledano izmeniti dotadašnje gledište na notebook računare, njihovu prenosivost, te dizajn i eleganciju. Kao i uvek, imali smo zdravu dozu skepse prema takvim najavama. Međutim, kada smo videli najave za prve modele ultrabook računara, shvatili smo da se ne radi o šali.
 


Ultrabook je u stvari tanak i lagan notebook, najprostije rečeno. Ako se malo udubimo u koncept, shvatamo nekoliko važnih premisa i posledica. Prva je da u principu ovo jesu najtanji i najelegantniji računari do sada. Da, može se reći da je Apple začetnik ovakvog pravca sa svojim MacBook Air modelom, ali ne treba misliti da su oni izmislili koncept - oni su samo kompanija koja je bila u stanju da "proda" taj koncept krajnjem kupcu imajući u vidu ogromnu cenu takvih prenosnih računara, u kombinaciji sa relativnom nezainteresovanošću Apple kupca šta je "ispod haube". Tu dolazimo do drugog faktora, a to je razvoj tehnologije i mogućnost njenog upakivanja. Naime, po prvi put imamo situaciju da je moguće "relativno punokrvne" čipove upakovati u ovakvu formu i time dobiti uređaje koji ne zaostaju po performansama za mainstream rešenjima, kao što je to bio raniji slučaj, što je i ograničavalo mogućnost prodaje i zainteresovanost širih slojeva kupaca, te stoga takvi računari nikada nisu bili glavna ponuda, već "egzotika" namenjena malom broju potencijalnih kupaca. Danas, međutim, prolazimo kapiju ka eri u kojoj ćemo ovakve računare sve češće viđati u ponudi, ponudi koje će oni biti sve veći deo. Spremni smo da ustvrdimo da će čak u dogledno vreme ultrabook računari zadominirati tržištem. Promene u sferi laptopova, promene shvatanja korisnika, napredak čipova i tehnologija, objedinjavanje procesora i grafike i tako dalje, sve to doprinosi ovakvom trendu i doprinosiće mu još više u budućnosti.
 Dizajn, izrada

No, vratimo se mi na modele sa testa. "Savršeni balans elegancije i energije", slogan je pod kojim ASUS reklamira svoje najnovije kreacije. Poređenje sa MacBook Air računarima je neminovno, kako u stilskom smislu, tako i u smislu specifikacija i svega što čini jedan moderan računar. Ovo su ultra-elegantni, tanki, slobodni smo reći prefinjeni i sofisticirani prenosni računari. Ivica tankih poput žileta, tako reći, ovi uređaji potpuno impresioniraju svojim eksterijerom. Dizajneri koji rade za ASUS su već više puta demonstrirali da im senzualnost nije slabija strana, ali ovaj put su u potpunosti prevazišli sve barijere ispred kojih su se nekada zaustavljali. Tanko, lako, elegantno, moderno, šik – sve u jednom izdanju. Bez obzira da li se radi o 11,6-inčnom ili 13,3-inčnom modelu, princip je potpuno isti.
 


Računari su izrađeni od metala, pri čemu je elegancija uživo i na slikama prosto neuporediva. Poklopac sive boje sa ASUS logom ima efekat presijavajući efekat “elipse”, poleđina je potpuno ravna i bez ikakvih izbočina bilo tu, bilo sa strana (na donjoj površini se nalaze i četiri gumirane nožice za prijanjanje), nema nikakvih “štrčanja” niti odstupanja od sjajnih linija. Zaista je teško pronaći adekvatne reči da se opiše užitak gledanja, a kamoli korišćenja ovakve mašine.
 


Svi konektori ovog računar su smešteni na bokovima, i to na zadnjem delu koji je i najdeblji, što je i razumljivo. Sa svake strane je smešten po jedan USB (levo USB 2.0, desno USB 3.0) port, odnosno po jedan micro HDMI i mini VGA port, te audio konektor. Na 13-inčnom modelu zatičemo i čitač kartica. U pakovanju se nalaze mini VGA-to-VGA adapter, te USB-to-LAN adapter, pošto iz razumljivih razloga (debljina) oni nisu mogli biti implementirani direktno na notebookove. Takođe, isporučuju se i stilizovane futrole za nošenje, a među dodacima je i krpica za brisanje LCD ekrana.
 


 

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook
 • Test: ASUS Zenbook

Tagovi: asus, notebook - asus, ultrabook, zenbook