Test: HP Pavilion dv6-6b03em

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Utisci, zaključak

Multimedijalni računari su uvek u modi, a HP je uvek spreman da na izazove tržišta odgovori sa adekvatnom ponudom. Verovatno ste već navikli na njihove mejnstrim modele multimedijalnih laptopova, koji dolaze pod oznakom Pavilion dv6. Imali smo priliku da probamo jedan od aktuelnih modela, baziran na AMD APU rešenju, poslednjoj generaciji AMD tehnologije namenjene mobilnim računarima. Kako se pokazuje novo čedo HP-a, od koga u matičnoj kompaniji sa pravom puno očekuju?

Filip Majkić

Test: HP Pavilion dv6-6b03em


HP Pavilion dv6 linije je praktično stari poznanik naših čitalaca, jer se malo-malo pa osveži neki od modela koji nose ovu oznaku. Radi se o veoma popularnim računarima, imajući u vidu da se radi o mejnstrim multimedijalnim računarima, sa veoma dobrim balansom koji pogoduje velikom broju korisnika. Novi dv6 model ne odstupa od utabane staze i oslanja se na šasiju koju smo već upoznali, sa dodatkom u vidu drugačijeg dizajna – notebook je bele boje, sa specifičnim šarama.No, to svakako nije sve što se krije iza pomalo rogobatnog sufiksa dv6-6b03em? Naravno da nije, pošto je jedna od najinteresantnijih karakteristika skrivena ispod haube. HP se nimalo ne libi da na tržište izbaci notebook računare sa AMD platformom. Ovaj model se oslanja na AMD APU, dvojezgarni A4 procesor sa integrisanim grafičkim čipom, koji nosi oznaku Radeon HD 6480G. Međutim, o tome ćemo nešto kasnije, pogledajmo najpre šta odlikuje notebook sa testa “na prvu”.

Dizajn, konektori

Laptop stiže u klasičnoj kartonskoj kutiji, u kojoj ćete pronaći notebook, strujni adapter, kao i diskove sa propratnim softverom i povratak sistema u inicijalno stanje. Unutra se krije beli notebook, koji zaista moramo okarakterisati kao vrlo dopadljiv i simpatičan, bez obzira na tip šara koje ga prožimaju po skoro svim površinama, i spolja i iznutra. Računar je izrađen od plastike, sa bočnim ojačanjima od tvrđe plastike i donjim delom koji je izrađen od – pogađate – plastike, ali nešto grublje obrađene, što je i bilo za očekivati.

Kada se poklopac otvori, očekuje nas vrlo prijatan pogled u unutrašnjost. Nju karakterišu kontrast između bele boje okvira, tačpeda i naslona za dlanove, te metalik sivih površina (tastatura, Altec Lansing zvučnici), i konačno crnog okvira oko ekrana. Iznad ekrana je smeštena HP TrueVision HD web kamera. Tačped je multitač tipa, i iako nemamo naročitih primedbi na njega, nismo ni posebno oduševljeni – ali će u svakom slučaju odraditi posao. Na njemu je smešten i taster za isključivanje tačpeda. Stavka na koju, međutim, imamo ozbiljnijih primedbi jeste primetno ugibanje. Ono je očigledno i kada se pritiska tačped, i kada se kucka po tastaturi. Sama tastatura je lepo rešena, sa numeričkim delom, individualnim tasterima, velikim Enter i našim slovima.

Što se konekcija tiče, one su relativno ravnomerno raspodeljene po bokovima laptopa. Na levoj strani, osim otvora za hlađenje, nalaze se još video i audio konektori  (HDMI, VGA, mikrofon, zvuk), te dva USB porta i LAN konektor. Na suprotnoj strani je DVDRW, zajedno sa još dva USB-a. Na prednjoj strani, pri levoj strani, nalazi se i čitač kartica.

Hardver, specifikacija

HP je za pogonsko srce ove mašine odabrao AMD A4 APU oznaje 3310MX. Reč je o dvojezgarnom procesoru (tačnije “trojezgarnom”, računamo li i GPU kao jezgro, dok ima dva procesorska jezgra), koji radi na 2.1 GHz. Njegova termalna disipacija je deklarisana na 45 W, a ima 1 MB keš memorije. Da preciziramo, mislimo na L2 keš memoriju. L3 keš memorije ovaj procesor nema. Kako se prvi put srećemo sa konkretnim modelom čipa, nije naodmet spomenuti i da se izrađuje u 32-nanometarskom proizvodnom procesu.Uparen sa AMD A70M čipsetom, ovaj APU (Accelerated Processing Unit) se stara o praktično svim “procesivnim” potrebama računara, bez obzira da li se radi o tradicionalnim procesorskim zadacima ili o grafici. Za grafiku je zadužen AMD Radeon HD 6480G grafički čip, integrisan u procesoru. On nudi 240 šejder procesora (od mogućih 400, koliko nude najjači APU čipovi), podržava DirectX 11 i Shader 5.0 tehnologije, te ima radni takt od 444 MHz. Ovakvi čipovi nemaju sopstvenu memoriju, već se oslanjaju na memoriju koju “pozajmljuju” od sistema. Sistemske memorije ima 4 GB, i ona je DDR3 tipa.

 

 

HP Pavilion dv6-6b03em

LCD

15.6", 1366 x 768, glossy

Procesor

AMD A4-3310MX, 2,1 GHz

Čipset

AMD A70M

Grafika

AMD Radeon HD 6480G (integrisan u APU)

RAM

4 GB

Hard disk

500 GB, 2.5-inčni, 5400 RPM, SATA interfejs

Optički uređaj

DVD RW

Konekcije

Gigabit Ethernet, WiFi 802.11n, Bluetooth

Dodatno

4 x USB 2.0, VGA izlaz, HDMI izlaz, čitač kartica, web kamera, audio konektori

Operativni sistem

Windows 7 Home Premium

Masa

2,91 kg

Dimenzije

378 x 246 x 35.2 mm

Cena

oko 62,000 dinara

Garancija

24 meseca


Pavilion dv6 raspolaže 15.6-inčnim BrightView HD ekranom, koji je glossy tipa. Njegova radna rezolucija je 1366 x 768 piksela, a odnos stranica 16:9. Hard disk stiže iz kompanije Seagate,  i radi se o modelu koji ima kapacitet od 500 GB sa 8 MB bafera, u 2,5-inčnom je formatu i vrti se na 5400 obrtaja u minutu. Tu je i optički uređaj, a radi se o DVD pisaču.Kada je konektivnost u pitanju, zatičemo četiri USB 2.0 porta. Ne, nema USB 3.0 portova,  samo USB 2.0. Nema nekih naprednijih varijanti, kao što su eSATA, ExpressCard ili FireWire portovi, što je šteta, s obzirom na cenu. Tu je čitač kartica, a ako želite da izbacite sliku na eksterni displej, poslužiće vam HDMI i VGA. Tu su još i Gigabit Ethernet, WiFi Draft N, kao i Bluetooth. Svakako treba podsetiti na već spomenute Altec Lansing zvučnike natprosečnog kvaliteta. Operativni sistem je Windows 7 Home Premium u 32-bitnom izdanju.


Galerija slika

 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em
 • Test: HP Pavilion dv6-6b03em

Tagovi: amd, apu, hp, laptop, notebook, notebook - hp

Ne propustite