Test: Toshiba Portege Z830

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Hardver
 3. Utisci

Prve serije ultrabook računara se već uveliko mogu naći na tržištu, po cenama koje se kreću oko 1000 evra ili čak više. Sa tom cenom, mora se ponuditi reprezentativan laptop koji će po (skoro) svim karakteristikama biti među vrhunskim napravama. Toshibina vizija ultrabooka se ogleda u Portege Z830 modelu. Radi se o 13,3-inčnom ultrabooku koji ima ambiciju da zasedne na sam vrh kategorije. Može li to da ostvari? Pogledajmo...


Filip Majkić

Test: Toshiba Portege Z830

Ponovo se susrećemo sa sadašnjošću i budućnošću PC-ja oličenom u ultrabook računaru. Ovo nam nije prvi susret sa takvom kategorijom naprava, i već smo imali priliku da isprobamo ultrabook koncept. Objavili smo test ASUS Zenbook računara, koji je svakako vrlo dostojan reprezent ove kategorije laptopova, a sada imamo priliku da isprobamo Toshiba Portege Z830, još jednog vrlo zanimljivo predstavnika, koji se trudi da generalnu liniju koncepta izvede na malo drugačiji način. Odmah da budemo do kraja otvoreni, za razliku od Zenbooka, koji nekako ipak više cilja krajnje korisnike i “obične smrtnike”, Toshiba svoj prenosni računar manje odvaja od drugih svojih modela i više ga usmerava prema poslovnim korisnicima.Pre nego što pređemo na konkretan notebook, još jednom naglašavamo o kakvom se konceptu računara radi. Ultrabook je u stvari tanak i lagan notebook, najprostije rečeno. Istovremeno, može se reći da se radi o klasi laptopova koja se ugleda na MacBook Air, ali sa određenim specifičnostima i kvalitetima koji odlikuju PC računare, kao što su fleksibilnost i raznolikost, te ipak nešto šira lepeza podržanih tehnologija. Međutim, nije sve u “tananosti i lepoti”, ima nešto i u performansama. Razvoj tehnologije je omogućio situaciju da imamo relativno snažne čipove koje možemo spakovati u ovako tanke računare, a da one po performansama ne zaostaju za mejnstrim rešenjima, kao što je to bio slučaj nekada kod ULV čipova.Drugim rečima, danas smo svedoci prelaza ka novoj generaciji mejnstrim računara za masovno tržište namenjene korisnicima koji nisu preterano zahtevni. Ovakve računare ćemo sve češće viđati u ponudi, a proizvođači su potvrdili svoje opredeljenje da će učiniti sve da u dogledno vreme dođe do značajnih pojeftinjenja ovakvih računara, imajući u vidu da je njihova prosečna cena uglavnom preko 1000 evra, a da bi do kraja godine ona trebala da padne na nekih 700 evra. No, posvetimo se najpre modelu sa testa.

U biznis stilu

Laptop dolazi u brendiranom Toshiba pakovanju u kome se nalaze kako notebook, tako i uputstva. Obzirom da ne postoji optički uređaj u ultrabook računarima, nema diska sa drajverima, restore opcijom za operativni sistem (ugrađeno na skrivenoj particiji hard diska) ili instalacijama programa. Međutim, zatičemo nekoliko vrlo korisnih uputstava, uključujući detaljno uputstvo za korišćenje na srpskom jeziku, koje je uvek fino videti. Tu je i nekoliko “specijalnih” uputstava, kao što je ono za podešavanje 3G konekcije i slično.Izrada je izuzetna, ali prema dizajnu smo pomalo rezervisani. Najpre o izradi – Toshiba Portege Z830 ima kućište od magnezijuma, koje ne samo da je izvanredno otporno na sve i svašta, već laptopu daje i čvrstinu i elastičnost. Da ne govorimo o tome koliko je Z830 savršenstvo na dodir. Na prednjoj strani, debljina iznosi svega 8,3 milimetra, što je poput mobilnog telefona, dok se na zadnjoj strani ona gotovo udvostručuje na 15,8 milimetara.

Ocena dizajna zavisi od tačke gledišta. On jeste svakako vrlo funkcionalan, ali istovremeno se jasno vidi da je mašina urađena tako da na svakom koraku podseća da je to i dalje Toshiba. Prepoznatljiv dizajn sa tamno sivim površinama dominira i moramo priznati da će se dosadašnji vlasnici Toshiba računara osećati “kao kod kuće”, dok će oni koji su se do sada opredeljivali za računare nekog drugog proizvođača verovatno sa blagom dozom rezerve gledati na ovakav dizajn.Konektori sa zadnje strane dodatno podstiču retro osećaj, ali ovde je to vrlo funkcionalno rešenje, imajući u vidu da su bočne ivice prema prednjem delu jednostavno suviše tanke za klasične portove. Takođe, ovakvo rešenje je omogućilo ugradnju “full” konektora, i eliminisalo potrebu za raznim adapterima, od čega pate mnogi ultrabook i MacBook Air računari. Dok mnogi ultrabook računari, uključujući tu i ASUS Zenbook uređaje, imaju micro HDMI ili micro VGA konektore, Toshiba je implementirala njihove klasične varijante. Na zadnjem delu su smeštena dva USB-a (jedan služi za Sleep & Charge funkciju kojom se pune USB uređaji i kada je laptop ugašen), LAN, HDMI i VGA izlazi, konektor za strujni adapter, a tu su i otvori za hlađenje. Sa leve strane su audio konektori i SD čitač kartica, a sa desne UMTS/3G slot, USB 3.0 konektor, te otvor za sigurnosnu blokadu.

Prema prednjoj strani su smešteni indikatori rada, koji se još bolje vide kada se računar otvori, jer su smešteni direktno ispod tačpeda. Tastatura je crne boje i čiklet tipa, sa našim slovima. Nasloni za dlanove, tačped i prostor oko tastature je u potpunosti tamno-sive boje, baš kao i okvir oko mat ekrana. Sve u svemu, Toshiba Portege Z830 može da se podiči svojim izgledom u svakom smislu – pri čemu ćete videti jasnu “bliskost” sa nekim ranijim Portege i Toshiba modelima uopšte.


Galerija slika

 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830
 • Test: Toshiba Portege Z830

Tagovi: notebook, notebook - toshiba, toshiba, toshiba portege, toshiba portege z830, toshiba z830, ultrabook, z830

Ne propustite