Choiix Air-Through

Postolja za notebook računare postaju sve raznovrsnija


Filip Majkić


Choiix Air-Through

Niste čuli za Choiix? Nema mesta preteranom čuđenju, s’obzirom da se radi o nedavno predstavljenom brendu iza kojeg stoji svima nama dobro poznata kompanija Cooler Master. Ovaj dizajner kompjuterskih komponenti je ustanovio novi brend, koji će se fokusirati na područje periferija i dodataka za notebook računare. U suštini, namera je bila da se napravi određeni otklon i novi brend donese specifične „lifestyle“ komponente – drvena postolja, dopadljivi, stilizovani dodaci, jedinstvene podloge sa specijalnim finim materijalima i tako dalje. Prvi primerak njihovog uređaja je našao put do nas – radi se o postolju-kuleru za notebook računare oznake Air-Through. O kakvoj se napravi zapravo radi?

Već smo naviknuti u proteklom periodu da se postolja za notebook računare mogu okarakterisati multifunkcionalnim spravama.
 


Obično imamo situaciju da ona izdižu notebook računare pod određenim uglom, unapređujući na taj način ergonomiju i lakoću korišćenja. Tu se nađe i pokoji kuler koji pospešuje hlađenje i korišćenje notebook-a čini udobnijim. Ovi ventilatori se napajaju strujom preko USB porta, preko koga se povezuje sa notebook-om. Konačno, tu je i mogućnost dodavanja pokojeg USB porta, odnosno USB hub funkcionalnosti, a svi znamo da dodatni portovi uvek dobro dođu. Ne mora da znači da će se sve ove stavke pojaviti u svakom postolju za laptop, ali je trend očigledan. Izuzetak nije ni Choiix Air-Through.

Naprava stiže u kartonskom pakovanju sa ručkicom. U njemu, pored samog C-HL01-WS, kako glasi kodna oznaka ovog proizvoda, zatičemo još samo kratko uputstvo i USB kablić za povezivanje (USB-mini USB), pomoću koga se kuleri postolja napajaju i vrši komunikacija. U propratnim materijalima i na pakovanju ističu da je postolje namenjeno „MacBook, MacBook Air i ostalim notebook računarima dimenzija 14 inča i manjim“. Ipak, mi smo bez većih problema koristili 15,4-inčni notebook, premda je to krajnja gornja granica do koje bismo se usudili da koristimo ovo postolje.


Specifikacija:

 

Choiix Air-Through

Kategorija

Notebook postolje-kuler

Kompatibilnost

MacBook, MacBook Air, 14” notebook-ovi i manji

Boja

Bela, sa sivim detaljima

Dimenzije

350 x 330 x 5-70 mm

Masa

830 grama

Materijali

Aluminijum, guma i plastika

Kuleri

2 x 60-mm, montirani pozadi

USB portovi

4

Cena

4588 dinara


Oznaka Air-Through postaje sasvim jasna kada ugledate postolje. Ono ima veliku rupu u sredini, koja omogućava da vazduh koji kuleri unose bolje hladi dno notebook računara. Pri tome, pošto tada cela površina na koju se naslanja laptop deluje kao ram, na taj način se i nošenje olakšava, a i redukuje se masa. Tanak okvir u praksi zaista impresivno deluje. Postolje je izrađeno u kombinaciji brušenog aluminijuma i plastike, uz gumiranje površina koje su tu da pospeše prijanjanje postolja za podlogu, kao i da prihvate notebook, zahvaljujući čemu ne dolazi do klizanja istog čak ni u situacijama kada laptop nema gumirane nožice na svojoj donjoj strani.

Sa desne strane se nalazi jedan mini-USB port u koji se ubada kabl koji povezuje ovo postolje i računar.Kao što smo rekli, Air-Through funkcioniše kao četvoroportni USB hub. Na desnoj strani pored mini-USB porta imamo jedan USB 2.0 port, kao i dugmence za aktiviranje kulera. Tu je i priključak za opcioni strujni adapter. Levo se nalaze još tri USB 2.0 porta. Pozadi su smeštena dva ventilatora koji usisavaju vazduh u unutrašnjost frejma, istovremeno hladeći donji deo laptopa.

Kod kreiranja ovog postolja je glavni akcenat bio na obezbeđivanju stilizovanog i dopadljivog pratioca za ultra-mobilne notebook računare. U tome se u potpunosti uspelo. Ovakav uređaj dodatno dobija na značaju implementacijom USB hub-a. Manji notebook računari često pate od nedostatka USB 2.0 portova, te je ovakva sprava zaista više nego poželjna dopuna. Na primer, MacBook Air nudi samo jedan USB 2.0 port – dok sa ovakvim dodatkom raspolaže sa čak četiri. Atraktivan, komforan i lak za korišćenje, Air-Through je takođe i vrlo funkcionalan. Dva ventilatora veoma efikasno obavljaju svoj posao, u šta smo se uverili koristeći nešto stariji notebook računar baziran na AMD platformi, koji itekako ume da se zagreje. Uz sve to, rade vrlo tiho, praktično nečujno, tako da i sa te strane dobijaju zaslužene pohvale. Ukupno gledano, Choiix Air-Through možemo lako preporučiti svima kojima korišćenje ovakvog uređaja može unaprediti iskustvo u radu sa nekim od „mobilnijih“ notebook računara manjih dimenzija. Istina je da nije među najjeftinijim dostupnim notebook postoljima-kulerima, ali je isto tako istina da po eleganciji takođe nema premca među uređajima slične namene  koje smo do sada imali priliku da isprobamo.


Prednosti:

- Dizajn, kvalitet izrade
- Elegancija i kultura rada
- Efikasno hlađenje

Mane:

- (Uslovno) nešto viša cena


Uređaj na test ustupio DESK Computers.

Galerija slika

 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through
 • Choiix Air-Through

Tagovi: choiix

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.