Choiix Air-Through Stash

Nakon CM Air-Through postolja i nekoliko miševa sa potpisom novog Cooler Master-ovog Choiix brenda, na test nam dolazi i još jedno postolje-kuler za notebook računare nazvan Air-Through Stash. Namenjen je petnaestoinčnim prenosnicima i na našem testu su se našli beli i crni model. Ali, upravo sufiks Stash govori o još jednoj zanimljivoj funkciji ovog uređaja...


 Branko Maksimović

Choiix Air-Through Stash

Kompanija Choiix je, kao što smo već i pisali, još jedan brend kompanije Cooler Master, poznate po kućištima i kulerima, ali i fantastičnim prvoklasnim napajanjima. Sa novim brendom, CM će se fokusirati na područje periferija i dodataka za notebook računare. U suštini, namera je bila da se napravi određeni otklon i novi brend donese specifične „lifestyle“ komponente kao štosu drvena postolja, dopadljivi, stilizovani dodaci, jedinstvene podloge sa specijalnim finim materijalima i tome slično. Nakon Air-Through postolja i nekoliko miševa sa potpisom novog Choiix brenda, na test nam dolazi i još jedno postolje-kuler za notebook računare nazvan Air-Through Stash. Namenjen je petnaestoinčnim prenosnicima i na našem testu su se našli beli i crni model. Postolja za notebook najčešće i podižu radnu ergonomiju računara jer izdižu notebook i postavljaju ga pod određeni ugao prema korisniku. Često se tu nađe i pokoji kuler koji pospešuje hlađenje i korišćenje notebook-a čini udobnijim. Ovi ventilatori se napajaju strujom preko USB porta, preko koga se povezuje sa notebook-om. Konačno, tu je i mogućnost dodavanja pokojeg USB porta, što je praktično USB hub funkcionalnost, a svi znamo da dodatni portovi uvek dobro dođu jer ih na laptopovima često ima najviše četiri. Ne mora da znači da će se sve ove stavke pojaviti u svakom postolju za laptop, ali je trend očigledan. Izuzetak nije ni Choiix Air-Through Stash. Ali, Stash krije i još neka iznenađenja.

 

Naprava stiže u providnom plastičnom pakovanju sa ručkicom. U njemu, pored samog uređaja zatičemo još samo kratko uputstvo i ugrađeni USB kablić za povezivanje, pomoću koga se kuleri postolja napajaju i vrši komunikacija. U propratnim materijalima i na pakovanju ističu da je postolje namenjeno svim notebook računarima dimenzija do 15 inča. Ipak, mi smo bez većih problema koristili i 16-inčni notebook, premda je to krajnja gornja granica do koje bismo se usudili da koristimo ovo postolje.


Specifikacija:
 

 

Choiix Air-Through Stash

Kategorija

Notebook postolje-kuler

Kompatibilnost

MacBook, MacBook Air, 15” notebook-ovi i manji

Boja

Bela, Crna

Dimenzije

230 x 230 x 50 mm

Masa

590 grama

Materijali

Guma i plastika

Kuleri

1 x 80-mm, montiran pozadi

USB portovi

4

Cena

3340 dinara

Oznaka Air-Through postaje sasvim jasna kada ugledate postolje, jer je ono koncipirano isto kao i skuplji Air-Through (bez sufiksa Stash). Ono ima veliku rupu u sredini, koja omogućava da vazduh koji kuleri unose bolje hladi dno notebook računara. Pri tome, pošto tada cela površina na koju se naslanja laptop deluje kao ram, na taj način se i nošenje olakšava, a i redukuje se masa. Postolje je izrađeno od bele ili crne plastike, uz gumiranje površina koje su tu da pospeše prijanjanje postolja za podlogu, kao i da prihvate notebook, zahvaljujući čemu ne dolazi do klizanja istog čak ni u situacijama kada laptop nema gumirane nožice na svojoj donjoj strani.

Na zadnjoj strani se nalazi jedan mini-USB port u koji se ubada kabl koji povezuje ovo postolje i računar. Kao što smo rekli, Air-Through Stash funkcioniše kao četvoroportni USB hub. Na desnoj strani je postavljeno i dugme za aktiviranje kulera. Pozadi je smeštena 80-mm ventilator sa potpisom Cooler Master-a koji usisava vazduh u unutrašnjost frejma, istovremeno hladeći donji deo laptopa. Međutim, najveće iznenađenje je i poseban deo, do koga se dolazi skidanjem poklopca smeštenog sa donje strane, a u koji je moguće smestiti 2.5-inčni HDD drajv. Komunikacija sa drajvom se obavlja putem USB 2.0 veze, što znači da je Choiix Air-Through Stash i eksterna HDD fioka.

Kod kreiranja ovog postolja je glavni akcenat bio na obezbeđivanju stilizovanog i dopadljivog, ali i prilično pristupačnog pratioca za mobilne notebook i netbook računare. U tome su, čini nam se, u Cooler Masteru i uspeli. Ovakav uređaj dodatno dobija na značaju implementacijom USB hub-a. Manji notebook računari često pate od nedostatka USB 2.0 portova, te je ovakva sprava zaista više nego poželjna dopuna. Na primer, MacBook Air nudi samo jedan USB 2.0 port – dok sa ovakvim dodatkom raspolaže sa čak četiri. Atraktivan, komforan i lak za korišćenje, Air-Through Stash je takođe i vrlo funkcionalan - ne moramo pominjati koliko je korisno da jedan uređaj istovremeno i hladi, i povećava ergonomiju, ali i koristi kao storage za smeštanje velikih datoteka (muzika i filmovi). Ventilator veoma efikasno obavlja svoj posao, notebook računar koji dugo koristimo i koji se sve više greje (zbog prašnjavih kulera), dosta je dobro hlađen tokom testiranja. Kuler se pomalo čuje, ali ne toliko da to smeta, iako neki korisnici mogu da primete šum koji dopire ispod kućišta.

Ukupno gledano, Choiix Air-Through Stash možemo toplo preporučiti svima kojima korišćenje ovakvog uređaja može unaprediti iskustvo u radu sa nekim od „mobilnijih“ notebook računara manjih dimenzija. Istina je da nije među najjeftinijim dostupnim notebook postoljima-kulerima, ali je isto tako istina da po eleganciji takođe nema premca među uređajima slične namene  koje smo do sada imali priliku da isprobamo.

Choiix Air-Through Stash na test ustupio Cooler Master.

Galerija slika

 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash
 • Choiix Air-Through Stash

Tagovi: choiix, cooler master

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.