Choiix Mini Air-Through i UCool

Da li ste razmišljali o postoljima za vaš netbook uređaj?


Filip Majkić

Choiix Mini Air-Through i UCool

Choiix brend kompanije Cooler Master zamišljen je kao brend koji će biti prepoznatljiv po dodacima za prenosive računare lifestyle tipa. Sa druge strane, svesni smo da se vrste mobilnih računara permanentno uvećavaju. Ultra-mobilna kategorija je svoj vrhunac doživela kroz nastanak netbook računara, malih mobilnih naprava dimenzija od 7 do 10 inča, nevelikih hardverskih mogućnosti, ali dovoljnih za ispunjavanje svakodnevnih potreba velike grupe korisnika. To je ustanovilo nove pravce razvoja, koje kreatori dodataka moraju da prate. Pride, raširilo je računare i učinilo ih dostupnim, između ostalih, i mnogima koji na elektronsku opremu gledaju na drugačiji način u odnosu na „prekaljene hardveraše“. Na stranicama našeg sajta ste već puno toga pročitali o netbook fenomenu, kao i imali prilike da vidite prikaze najpopularnijih računara tog tipa. Ovaj put imamo dva postolja, koja nam stižu pod oznakama Mini Air-Through i Mini Air-Through HUB, odnosno pod kodnim oznakama C-HL02-WP i C-HL03-WP.
 


Oba uređaja su vrlo slična i razlikuju se samo po tome što uređaj sa sufiksom HUB može vršiti funkciju USB hub-a, nudeći korisniku na raspolaganje četiri dodatna USB 2.0 porta. Postolja stižu u kartonskim pakovanjima na kojima se vrlo jasno vide njihove karakteristike i namene. U pakovanju zatičemo sama postolja, zatim USB-to-DC kabl pomoću kojeg se struja iz računara ubacuje u postolje u slučaju modela bez USB hub-a, odnosno USB-to-mini USB kabl pomoću koga se postolje sa hub-om i napaja i komunicira sa računarom. Tu su još i uputstvo za upotrebu, kao i četiri gumirane nožice koje možete postaviti između postolja i netbook-a, sprečavajući njegovo klizanje.


Specifikacija:
 

 

Choiix Mini Air-Through

 

C-HL02-WP

C-HL03-WP

Kategorija

Notebook postolje-kuler

Kompatibilnost

Asus EeePC, netbook računari formata od 7 do 10 inča

Boja

Bela, sa sivim detaljima

Dimenzije

300 x 230 x 5-30 mm

Masa

575 grama

540 grama

Materijali

Aluminijum, plastika i guma

Kuler

70-mm, montiran pozadi

USB portovi

4

0

Cena

4588 dinara

3647 dinara


Zajednička karakteristika Air-Through modela, pa tako i ovih koji su predmet prikaza, jeste da u sredini imaju veliki otvoreni prostor zahvaljujući čemu se pospešuje hlađenje računara. Kroz tu „rupu“ se gura vazduh od strane kulera, hladeći donji deo računara. Ostatak deluje kao okvir oko tog otvorenog prostora u sredini, a tu je i efekat smanjivanja mase i lakšeg hvatanja. Profil je prilično tanak, mada zbog malih dimenzija ne deluje toliko impresivno kao kod većih modela. Za izradu su korišćeni plastika, aluminijum i guma. Princip je sasvim jasan – bela plastika čini osnovu većeg dela postolja, deo gde se postavlja računar je izrađen od aluminijuma radi boljeg provođenja toplote, a gumirani delovi sprečavaju proklizavanje. Pozadi se nalazi ventilator, kao i četiri USB 2.0 porta (kod HUB modela), koji su postavljeni pod uglom od nekih 60 stepeni. Sa leve strane se nalazi priključak za napojni kabl, kao i prekidač za aktiviranje kulera.

Ponašanje u radu je sasvim korektno. Ne emituje se visok nivo buke kada je kuler aktivan, redukcija toplote je primetna, a netbook pri tome biva izdignut pod uglom od oko 15 stepeni, što značajno može unaprediti kvalitet korišćenja istog, vama ili vašem detetu. Pride, model sa USB hub-om dosta doprinosi funkcionalnosti kroz prisustvo većeg broja dostupnih USB portova, koji je na netbook računarima maksimalno tri, a postoje i modeli sa svega dva USB porta. Sama postolja su kvalitetno izrađena, stilski deluju primamljivo i dobro obavljaju posao. No, ne možemo a da se ne osvrnemo na cenu. Netbook uređaji su kreirani kao pristupačni računari za nezahtevne korisnike koji su dovoljni za ispunjavanje bazičnih prohteva. Istina je da su vremenom njihove cene ozbiljno pripretile „punokrvnim“ notebook uređajima,ali osnovna premisa je i dalje tu. Cena ovih postolja je poprilična i od vas i vaših prohteva zavisi da li ima smisla upuštati se u kupovinu. Nekome će udobnost biti apsolutno primarna kategorija i u tom smislu neće žaliti para, ali ovaj dodatak onima koji kupuju netbook računare usled njihove pristupačne cene može delovati kao nešto vrlo nepotrebno. U tom smislu predviđamo da neće naići na univerzalno topao prijem za razliku od većih postolja, namenjenih klasičnim notebook računarima.
 


Nemojte bežati, jer imamo još jednu stvar slične namene. To je Ucool notebook postolje, koje vam, ako ništa drugo, slengom diskretno sugeriše da ste kul. Šalu na stranu, radi se o jednostavnom i bazičnom notebook postolju, nešto drugačije namene od svih koje smo do sada imali prilike da vidimo na našem sajtu. Za razliku od tvrdih, krutih postolja namenjenih držanju notebook računara na stolovima, pa i njihovom efikasnijem hlađenju, bez obzira da li se računari nalaze u domovima ili u kancelarijama, Ucool je dizajniran da unapredi kvalitet korišćenja računara u domu, i to u dnevnoj ili spavaćoj umesto u radnoj sobi. Radi se o fleksibilnom i mekanom postolju, namenjenom za korišćenje u fotelji ili krevetu. Ono vam omogućava da se udobno zavalite i koristite prenosivi računar, a da vam on pri tome ne zagreva butine i ne kliza se.

Specifikacija:
 

 

Choiix Ucool

Kategorija

Notebook postolje

Kompatibilnost

Notebook računari do 15”

Boja

Zelena (dostupne i Crna i Plava)

Dimenzije

270 x 400 x 37 mm

Masa

390 grama

Materijali

Eva, mikrofiber

Cena

2941 dinar


Ucool stiže u providnom pakovanju sa kartonskim delom na sredini, na kome možete videti karakteristike, dok zahvaljujući providnom pakovanju od tanke plastike možete videti boju i proceniti da li vam odgovara. U principu, o ovom uređaju nema puno toga da se kaže – postolje izoluje toplotu koju notebook računari generišu sa svoje donje strane i stvara dovoljno krutu podlogu i osnovu da računar možete bez problema koristiti u raznim položajima udobno uvaljeni u kućni nameštaj. Težina je mala, što je pohvalno. Za izradu su korišćeni Eva (etilenvinilacetat, plastična smesa koja čini „unutrašnjost“ i istovremeno je dobar izolator toplote) i mikrofiber koji prekriva postolje na svim površinama. Osećaj na dodir je prijatan. Što se tiče cene Ucool postolja, ona jeste relativno visoka za stvar koja nema nikakve elektronske uređaje ili čipove u sebi, a pri tome ima samo jednu funkciju. Ipak, na nju ne gledamo sa toliko kritike, imajući u vidu da postolje nema direktnu radnu funkciju, već da omogućava udobnije korišćenje računara u specifičnim situacijama. Onaj ko želi da baza internetom iz svoje fotelje ili da gleda fotografije ili video u društvu dece ili devojke udobno izvaljen na kauč ili krevet i pri tome želi da obezbedi maksimalnu udobnost neće se puno obazirati na cenu, jer na ovaj način uvećava funkcionalnost svog mobilnog računara.

Prednosti:

- Dizajn, kvalitet izrade
- Kultura rada
- Efikasno hlađenje
- Povećavanje funkcionalnosti u slučaju postolja sa USB hub funkcijom

Mane:

- Nešto više cene


 

Galerija slika

 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool
 • Choiix Mini Air-Through i UCool

Tagovi: choiix

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.