Choiix Power Fort

Choiix Power Fort Rechargeable Power Backup Battery Pack je pametni uređaj koji će (više puta) dopuniti bateriju vašeg prenosnog uređaja – mobilnog telefona, GPS-a, bluetooth slušalice, audio plejera, iPad-a ili neke slične spravice. Kako sve to radi u praksi…?


 

Branko Maksimović


Choiix Power Fort

Broj prenosnih uređaja koji koriste punjive baterije u godini 2010. teži beskonačnosti, pa je teško zamisliti da je do pre samo dve decenije ova cifra bila bliža nuli, a pre desetak godina ne veća od broja ljudi na samoj planeti. Svaki skuplji ili jeftini kineski audio plejer, mobilni telefon „za dinar“ ili iPhone 4, GPS uređaj, obavezna bluetooth slušalica ili neka spravica koja se nigde ne može svrstati (www.everythingusb.com) – sve one imaju nekakvu autonomiju koja zavisi od kvaliteta, kapaciteta i trenutnog stanja integrisane baterije, tipa uređaja i načina upotrebe. I dok smo već viđali razne „no name“ autonomne punjače baterija koje je bilo rizično povezivati sa skupocenim telefonima ili PND uređajima (najbolji primer je „originalni kineski“ iPhone „juicer“ koji je bio tihi ubica baterija na 3GS modelima ovog popularnog telefona), do nas po prvi put stiže „prava stvar“. Punjač baterija za najrazličitije prenosne uređaje, sa sopstvenim akumulatorom, koji se može koristiti u svakoj prilici i lako nositi sa sobom, širom sveta.

Choiix je brend kompanije Cooler Master i o njihovim smo proizvodima već više puta pisali, ali je spravica sa kojom smo se družili prilično dugo. Uređaj nije mnogo veći od prosečnog smartphone telefona, a njegova masa je svega 102 grama. Odmah ćemo reći i njegov kompletan naziv Choiix Power Fort Rechargeable Power Backup Battery Pack, a verzija koju smo mi imali na testu je Value Travel Accessory Pack. Radi se o pametnoj litijum-jonskoj bateriji spakovanoj u atraktivno kućište, koja služi kao dodatni tj. rezervni punjač za sve one prenosne uređaje o kojima smo pisali na početku teksta. Ne samo što će moći da napuni svaki vaš Sony Ericsson, BlackBerry, Nokia, HTC, iPhone, PSP / Gameboy ili PND device, već je tu i poseban adapter za punjenje sa strujne mreže svih mogućih (naponskih i šuko) standarda, ali i sa lighter izvora koji se može naći u svakom automobilu. Naravno, Power Fort akumulator može da se napuni i putem USB veze, sa računara. Svi adapteri su samo to – adapteri, bez dodatnih kablova, jer se veza između “zida” tj. adaptera i samog Power Fort-a svodi na jedan jedini mini-USB kabl. Iako postoji gomila adaptera, ceo paket staje u prilično malu zapreminu, pa nema mesta za priču o tome kako ćete “još i ovo” morati da vučete sa sobom. Ono što ipak nismo očekivali je i „torchlight“ funkcija, tj. malo jače LED svetlo koje se nalazi sa donje strane Power Fort-a, napred, a koje će dobro doći u situacijama kada nestane struje ili kao pomoćna lampa (za čitanje) kada ste, recimo, na kampovanju. I „napredna“ i obična verzija (bez torchlight-a) stižu u crnoj ili beloj boji.

Iako ima svega 102 grama, uz dimenzije od 110 x 64 x 12 milimetara, Power Fort ima litijum-jonsku bateriju od 2700 mAh, što znači da će skoro dva puta moći da napuni pametni telefon i nekoliko puta da napuni neki jednostavniji model mobilnog telefona. U pakovanju se nalaze dve veoma kvalitetne plišane torbice od koje je jedna za sam Power Fort, a druga za dodatke i adaptere (AC adapteri, car-charger, USB i manufacturer standards adapteri). Ugrađena baterija kapaciteta od 10 vat-časova, odnosno 2700 mAh po specifikaciji izdržava 500 kompletnih ciklusa punjenja i pražnjenja pre nego što joj kapacitet oslabi na 85%. Kako obični telefoni imaju baterije kapaciteta od 400-900 mAh, Power Fort će moći da ih napuni i do nekoliko puta. Pametni telefoni stižu sa većim baterijama (1100-1500 mAh), pa će Choiix “akumulator” moći da ih do kraja dopuni dva puta (ni te baterije nećete prazniti baš do kraja). Priloženi adapteri za strujne standarde u USA, Evropi, Velikoj Britaniji i Australiji su takođe u paketu, ali smo bili pomalo razočarani kad smo videli da u kutiji nema specifičnih konektora za Nokia, BlackBerry, SE ili Apple telefone. Natpis na kutiji nas je naveo da u to poverujemo. Istina, dobar deo njih se puni preko mini-USB konektora, a većina proizvođača se obavezala da će do 2012. godine uvesti ovaj konektor kao standardni za sve svoje uređaje (sigurni smo da Apple to neće učiniti).


Maksimalna snaga na izlazu Choiix Power Fort “punjača” je 1.5 Ampera. Primera radi, iPhone 3GS se preko USB-a puni sa 500 mA, odnosno sa 1000 mA kada je na sopstvenom AC (strujnom) izvoru. Sam Power Fort ima najmoderniji charge algoritam, sa finom raspodelom izlazne snage tokom različitih faza punjenja (od 100 mA do 1500 mA), a podržava direktno punjenje iz baterije ili by-pass punjenje, kada je Power Fort povezan na AC, car-adapter ili računar, a istovremeno i puni neki drugi uređaj. Tokom punjenja sopstvene baterije, torchlight na samom uređaju ne radi, baš kao ni LED status napunjenosti baterije, koji je “animiran” baš kao i ikonica baterije na većini mobilnih telefona. Inteligentno strujno kolo koje nadgleda punjenje podržava ima i različite zaštite:

 • Over charge protection
 • Over discharge protection
 • Over temperature protection
 • Over current protection
 • Short circuit protection

Ugrađena baterija stiže od renomiranog tajvanskog proizvođača litijum-jonskih ćelija koji snadbdeva i velike igrače na IT i tržištu potrošačke elektronike (Apple, Sony). Bateriji je potrebno oko 3.5 sata da se napuni do kraja, a pošto se radi o Li-ion tehnologiji, nema memorijskog efekta, te je poželjnije da je ne praznite do kraja svaki put, već samo jednom u 45-60 dana, mada i o tome ne morate preterano da vodite računa. Statusne LED diode označavaju napunjenost integrisane baterije (jedan pritisak na taster ih pali, na kratko, dok dvostruki klik uključuje torchlight).

Punjenje Power Fort-a
 

Flash

Light On

Charging Capacity

LED 1

 

Less then 15%

LED 2

LED 1

15 ~45%

LED 3

LED 2

45~70%

LED 4

LED 3

70~ 95%

Punjenje drugih uređaja

Flash

Remaining Capacity

LED 1, 2, 3, 4

100 ~ 85%

LED 1, 2, 3,

85 ~ 55%

LED 1, 2,

55 ~ 25%

LED 1

Less then 25%

Na našem testu smo zaista uspeli da dva puta napunimo naš iPhone 3GS (koristeći, naravno, originalni Apple-ov kabl) i to od kapaciteta od 7% do 100% pri prvom punjenju i od 12% do 100% pri drugom punjenju. Punjenje je trajalo, čini nam se, i duže nego kada ga punimo preko laptopa, ali je System Info aplikacija sa AppStore-a prijavljivala da punjenje ide “brzinom” od 500 mAh, što je standardno za recharge putem USB priključka. Ono što je, ipak, dobro je što Power Fort košta svega 40-ak evra, što je samo 75% skuplje od originalnog iPhone kabla u Apple prodavnici (da, dobro ste pročitali!), a za taj novac dobijate kvalitetnu bateriju koja će vam sigurno dobro doći ako imate dosta prenosnih uređaja (dva telefona, plejer, PDA) ili ako često putujete.Takođe, dvogodišnja garancija na ovaj uređaj dodatno uliva poverenje u njegov kvalitet.

Uređaj na test ustupio Cooler Master.
 

Galerija slika

 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort
 • Choiix Power Fort

Tagovi: choiix, napajanja, napajanja - choiix

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.