Cooler Master Notepal Ax

Cooler Master karakteriše izuzetno ambiciozan nastup u bilo kojoj tržišnoj kategoriji da nastupi, pa je tako i ovog puta. Najnoviji kuler koji stiže kao delo ovog proizvođača jeste NotePal Ax, koji ima šta da ponudi u odnosu na konkurenciju. Može li on biti taj idealan kuler/postolje na koji se toliko čeka? Naravno, nije svaka formula svima podjednako primenjiva... Upoznajmo NotePal Ax...


 Filip Majkić

Cooler Master Notepal Ax

Verovatno ćete se složiti da je ponuda raznih kulera za notebook računare na tržištu već poprilična. Nadmeću se tri brenda, Cooler Master, Choiix (koji je u stvari Cooler Master-ov brend) i Logitech. Cooler Master karakteriše izuzetno ambiciozan nastup u bilo kojoj tržišnoj kategoriji da nastupi, pa je tako i ovog puta. Najnoviji kuler koji stiže kao delo ovog proizvođača jeste NotePal Ax, koji ima šta da ponudi u odnosu na konkurenciju. Može li on biti taj idealan kuler/postolje na koji se toliko čeka? Naravno, nije svaka formula svima podjednako primenjiva...

Notepal Ax je postolje koje donosi sa sobom aktivan kuler, te ga po tom pitanju u startu treba razlikovati od postolja koja su pre svega postolja, dok svoju „funkciju“ rashlađivanja vrše maltene usputno, hladeći računare pasivno. Kao što smo već naučili, ovakve sprave imaju i svoju ergonomsku funkciju o kojoj takođe treba voditi računa – pomažu da se računar izdigne od podloge i doprinose podizanju nivoa ekrana u visinu očiju, odnosno glave, što rezultuje manjim krivljenjem i savijanjem tela. Istovremeno, olakšava se kucanje, što može dosta značiti onima koji duže vremena rade na računaru. Posebno imajući u vidu male uglove gledanja kod ekrana mobilnih računara, na ovu stavku uvek moramo računati kada govorimo o ovakvim napravama.

Specifikacija:


 

 

NotePal Ax

Kategorija

Notebook kuler/postolje

Kompatibilnost

Notebook računari od 12” do 15,4“, dozvoljeno do 17”

Boja

Crna, siva

Dimenzije

383 x 289 x 46 mm

Masa

860 grama

USB portovi

2 komada

Brzina obrtaja ventilatora, buka

700~1400 RPM, 15 dBA (minimalno)

Materijali

Plastika, metalne meširane površine

Cena

3658,00 dinara

Što se dizajna tiče, NotePal Ax deluje prilično dobro, sa zakrivljenim bočnim ivicama koje doprinose da odaje natprosečan utisak. Izrađen je od plastike (tamno sive površine) i meširanih (rupičastih) metalnih površina. Ispod njih se nalazi kuler, a rupice – logično – pomažu boljem hlađenju. Ispod ovih površina se nalazi logo kompanije Cooler Master metalik sive boje. Na poleđini zatičemo nožice, pomoću kojih postolje možemo još više izdići u vis. Tu se nalaze i velike teflonske ispupčine koje pomažu dobrom prijanjanju na podlogu.Na bočnim stranama se takođe nalaze otvori koji pomažu strujanje vazduha.

Najbitnije stavke zatičemo u gornjem desnom uglu. Tamo se nalaze prekidač za aktiviranje, odnosno dva USB porta. Princip je prilično jednostavan – ventilatoru je potrebno napajanje iz USB priključka, pa se uz isporučeni kabl on povezuje na jedan raspoloživi port računara. Zauzvrat, postolje nudi drugi USB port „u zamenu“. Startovanjem prekidača, aktivira se ventilator. Radi se o 140-milimetarskom ventilatoru sa plavom LE diodom, koja svetli prilikom rada. On se vrti na od 700 do 1400 obrtaja u minutu, pri čemu emituje minimalan nivo buke od 15 dBA. Brzina obrtaja se može podešavati preko kontrolera, takođe smeštenog u gornjem desnom uglu. Ovak kontroler je identičan analognom točkiću za podešavanje zvuka na audio uređajima (ili Toshiba notebook računarima). Dimenzije NotePal Ax postolja iznose 383 x 289 x 46 milimetara, a masa 860 grama. Ono podržava sve notebook računare od 12 do 15,4 inča, a maksimalno je dozvoljeno koristiti ga u kombinaciji sa 17-inčnim mobilnim računarima.

Generalno gledano, postolje zadovoljava svoju svrhu – efikasno hladi računar. Ono raspolaže solidnim dizajnom, vizuelno je atraktivno, ne nudi neke raskošne USB hub mogućnosti, ali šta da se radi. Samo treba paziti da se ne pretera sa brojem obrtaja, jer tada kuler postaje uočljivo bučan. Jednostavno, sprava će odraditi svoj zadatak, pa je možemo preporučiti svima koji unapred žele da svojim laptopovima obezbede neki vid efikasnijeg hlađenja pre dolaska vrelih letnjih dana, koji će – ubeđeni smo u to – doći bez nekog upozorenja i u veoma kratkom roku (ma kako to čudno zvučalo, imajući u vidu da je još uvek januar). Na vama je da procenite da li vam ovakav kuler treba, da li pristajete na “LED šou” i da li smatrate da bi bilo korisno podići nivo ergonomije kada je korišćenje računara u pitanju. Ako na ova pitanja odgovarate potvrdno, odgovor se sam nameće.

Prednosti:

- Dizajn
- Prisustvo velikog ventilatora
- Mogućnost kontrole broja obrtaja ventilatora
- Širok spektar podržanih dimenzija laptopova
- Odlično prijanjanje zahvaljujući velikim gumiranim površinama

Mane:

- Kuler bučan na većim brzinama obrtaja

Notepal Ax na test ustupio Cooler Master. Kontakt: Desk Computers.

Galerija slika

  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax
  • Cooler Master Notepal Ax

Tagovi: cooler master

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.