Cooler Master Notepal U1 i U2

Nova serija postolja/kulera za notebook računare su pred nama. Šta nude Notepal U1 i U2?
 

Filip Majkić

Na tržištu već sada postoji pozamašan izbor raznih kulera i postolja za mobilne računare. Na tržištu se nadmeću tri brenda koji se izdvajaju svojim kvaltietom, a to su Cooler Master, Logitech, kao i brend koji u suštini pripada Cooler Master-u – Choiix (čita se kao Choice, "čojs", odnosno izbor na engleskom). Cooler Master je izuzetno ambiciozan i agresivan u ovom tržišnom segmentu. Nimalo iznenađujuće, imajući u vidu da kompanija gaji najviše ambicije u svim sferama delovanja, kao i da je odlučna da ostvari zapažene rezultate u segmentu tzv. Lifestyle proizvoda, u koje svakako spadaju i zanimljivo dizajnirana postolja za prenosne računare. Takva dva proizvoda su tema današnjeg prikaza, a radi se o „braći“ koja nam stižu u sklopu Notepal serije, pod oznakama U1 i U2.

Notepal U2 i U1 su više postolja nego kuleri, premda doprinose efikasnijem hlađenju notebook računara. Pasivnog su tipa u tom smislu što ne nude aktivne kulere, već isključivo doprinose hlađenju na pasivan način, uzdižući notebook iznad površine stola, olakšavajući strujanje vazduha oko njega, i kroz meširanu površinu, to jest rupice na koje naleže donji deo notebook računara. Još jedna važna funkcija jeste izdizanje notebook-a u položaj koji mnogi smatraju pogodnijim za rad, postavljajući ga pod određenim uglom koji nekima olakšava kucanje i korišćenje notebook-a, a svakako postavljajući ekran u udobniji položaj za gledanje, više ispred glave, smanjujući potrebu za pogurivanjem i grbljenjem radi boljeg prikaza, a imajući u vidu relativno male uglove gledanja kod ekrana mobilnih računara, to je stavka koju zaista ne bi trebalo izgubiti iz vida.

Specifikacija:

 

Notepal U2

Notepal U1

Kategorija

Notebook postolje

Notebook postolje

Kompatibilnost

Notebook računari do 17”

Notebook računari do 14”

Boja

Crna

Crna

Dimenzije

343 x 266 x 58,6 mm

269 x 210 x 53 mm

Masa

582 grama

265 grama

Materijali

Aluminijum, guma

Aluminijum, guma

Cena

Sample

Sample

Zajednička karakteristika ovih postolja je svakako dizajn i izgled, a praktično jedina razlika je u dimenzijama. Prosto rečeno, radi se o braći blizancima od kojih je jedan masivniji. Postolja su crne boje, a naležuća površina je izrađena od aluminijuma, koji je meširan, tj. izbušen mnoštvom rupica koje olakšavaju ventilaciju i protok vazduha, olakšavajući disipaciju toplote. Ta površina je izuzetno tanka, a na ključnim mestima se nalaze debeli slojevi gume, koji dodatno olakšavaju prijanjanje. Gumirane površine su u gornjim ćoškovima, sa gornje i donje strane (gornji delovi poboljšavaju prijanjanje uređaja, a donji prijanjanje za sto), kao i na donjoj pregradi, na kojoj se nalazi i simbol kompanije Cooler Master.

Dimenzije U2 modela iznose 343 x 266 x 58,6 milimetara, a manjeg U1 modela 269 x 210 x 53 milimetara, pa je već po tome jasno da su prilagođeni notebook računarima drugačijih dimenzija. Cooler Master deklariše U2 kao postolje za optimalnu upotrebu sa notebook-ovima dijagonala od 14 ili 15 inča, a maksimalno 17 inča. Dotle se U1 deklariše kao optimalan za netbook i notebook računare dijagonala do 12 inča, a maksimalno 14 inča. Uz to, masa manjeg modela je više nego duplo manja – 265, naspram 582 grama. Oba postolja stižu u providnom pakovanju, koje je pri tome stilizovano i sa jasno istaknutim karakteristikama, tako da možete na licu mesta proceniti da li odgovaraju vašim potrebama i vašem ukusu.

Ukupno gledano, nema razloga za previše filozofiranja u vezi sa ovim postoljima. Radi se o kvalitetnim uređajima dvostruke funkcije, koji služe da pomognu hlađenje m obilnih računara, kao i da ostvare viši stepen ergonomije. Dopalo nam se što se nije štedelo na gumi, pošto je ima dosta i tačno na onim mestima na kojima deluje najpotrebnija. Stoga Notepal U1 i U2 možemo preporučiti onima koji su zainteresovani da svoje iskustvo u korišćenju mobilnih računara oplemene ovakvim dodatkom. Pa kako se razlikuju samo po dimenzijama, birajte u skladu sa tipom računara koji (planirate da) koristite.

Prednosti:
- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Odlično prijanjanje zahvaljujući brojnim i debelim gumiranim površinama

Mane:

- Bez ozbiljnijih nedostataka

Uređaj za potrebe prikaza ustupio Cooler Master

Galerija slika

 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2
 • Cooler Master Notepal U1 i U2

Tagovi: cooler master

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.