Editorijal: Dodaci za prenosne računare

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Torbe i rančevi, kuleri, postolja...
  3. Proširivanje mogućnosti i funkcionalnosti, eksterni hard diskovi...
  4. Zaključak

Koliko često se dešava da se vraćamo bazičnim stvarima? U koliko navrata ste pomislili kako bi vam neka naprava iz korena izmenila shvatanja u vezi sa računarom, vaše potrebe, pa i način korišćenja istog? Mobilni računari su svakako specifična kategorija, a relativno malo vremena smo provodili sugerišući korisnicima na koji ih način mogu dodatno obogatiti...

 

Filip Majkić

Dodaci za prenosne računare

Savremeni prenosni računar po definiciji teži da objedini što više mogućnosti i funkcija u jedno, kompaktno pakovanje. Nije sporno da je ova forma računara superiorna u odnosu na druge iz tačke gledišta najvećeg broja korisnika, a konstantan uspon prenosnih računara, njihov rast prodaje i sve jasnija svest korisnika o tome da im „treba baš laptop“ jasno govore u prilog tome. No, to ima i svoju drugu stranu – čak i sa najboljom i najkvalitetnijom integracijom, uvek će postojati mogućnost da vam nešto nedostaje. Pride, razvrstavanje prenosnih računara po klasama uzrokuje da ćete se možda opredeliti za neki model svesno idući na kompromisno rešenje. Stoga, uvek postoji prostor za dodatno proširenje mogućnosti i funkcionalnosti prenosnih računara. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na njih, razmotriti na koji način možete da „dopunite“ svoj računar, kako da mu proširite funkcionalnosti i šta ćete time dobiti, koje su pozitivne strane, a čega trebate da se pazite. Vraćamo se osnovama i smatramo da je ovakav tekst neophodan, pre svega sa edukativne strane. Veliki broj korisnika i čitalaca našeg sajta odlično zna šta očekuje i želi od svog računara i u skladu sa tim bira dodatke za njega. Sa druge strane, veliki broj korisnika nema jasnu predstavu šta bi mu moglo koristiti, čime bi mogao proširiti neku funkcionalnost i šta od svega ima smisla uzeti. Čak bi i oni iskusniji i prekaljeniji mogli da pronađu nešto novo i zanimljivo u ovim redovima. Pogledajmo šta od dodataka smatramo zanimljivim kada su notebook računari u pitanju.


Miševi

Tako bazična stvar, da nam je gotovo promakla dok smo osmišljavali šta sve može činiti dodatak za prenosne računare. Miševi su esencijalna stvar današnjih računara, pa tako ni prenosni računari nisu izuzetak. Jedan od dva osnovna ulazna uređaja (uz tastaturu), danas su miševi nezaobilazna stavka za sve korisnike računara. Kod prenosnih računara, pak, postoje dve specifičnosti. Prva od njih je da se, iako se miševi dobijaju na poklon uz određene, uglavnom luksuzne modele, po pravilu miševi ne isporučuju uz računare, već se moraju dokupiti. Druga specifičnost jeste u prisustvu tačpeda, ulaznog uređaja koji uspešno „emulira“ miša. Kako u poslednje vreme ovi uređaji dobijaju dodatne funkcije i proširuje im se upotrebljivost, ali i kvalitet, više se ne može reći da tačpedovi ne mogu da posluže kao zamena do određene mere, uglavnom u nezahtevnim situacijama. Međutim, miš je i dalje „zakon“ za išta ozbiljnije.

Dolazimo do mnogo težeg dela priče, a to je za kakvog se miša odlučiti. Ovde sve zavisi od vaših preferencija. Da li ćete uzeti veliki ili mali miš, žičani ili bežični, zavisi od vas. Postoji čitava klasa tzv. notebook miševa, ali naš savet je da se ne ograničavate isključivo na nju, pošto se uglavnom radi o miševima malih dimenzija, a kakav ćete miš koristiti zavisi od vas. Ako želite da se poigrate, svakako vam preporučujemo neki od većih igračkih miševa ergonomskog oblika, a ako nemate nekih profesionalnih ambicija prema korišćenju računara, uvek možete da uzmete bilo koji mali miš, opredeljujući se prema boji. Na raspolaganju vam je veliki broj modela najrazličitijih karakteristika. Žičani miševi se bodu po pravilu na USB port, dok kod bežičnih imamo manji broj Bluetooth miševa, te daleko značajniji broj miševa koji se oslanjaju na risiver koji se bode u USB port. S tim u vezi, preporučili bismo vam miševe sa mikro risiverima, kakve danas možete naći u ponudi raznih brendova (Logitech, Microsoft, Choiix, Verbatim...) U praksi, miševi sa većim adapterima imaju tu manu da im je adapter lako slomiti prilikom prenošenja. Zvuči pomalo smešno, ali lako ćete zapeti za nešto ili polomiti ga prilikom ubacivanja u torbu. Cene miševa idu od 500 pa do 5000 dinara, pojedini modeli su čak i skuplji.

Tastature

Da, svaki prenosni računar dolazi sa svojom tastaturom. Ipak, mnogi korisnici, a posebno oni koji su odskora vlasnici mobilnih računara imaju problema sa prilagođavanjem ili im treba neka veća tastatura od one koja stiže na samom laptopu. Ponovo, sve zavisi od vaših preferencija kada govorimo o veličini i tipu tastature. Znajte samo da na bilo koji USB port možete priključiti i potom koristiti bilo koju USB tastaturu. Slično važi i za bežične tastature, premda se od ekrana laptopa u principu korisnik ne odvaja previše tokom samog korišćenja, pa da mu bude potrebna daljinska kontrola, za razliku od situacije kada ispred sebe ima veliki PC monitor ili TV displej. Cene tastatura mogu iznositi od 500 do 5,000 dinara, a kompleta i do 10,000 dinara, mada sumnjamo da ćete se za takve opcije opredeljivati nakon što ste se opredelili za prenosni računar.


Dodatak koji ipak može dosta značiti jeste numerički deo tastature, koji se može kupiti i povezati na računar preko USB porta. Često se numerički deo tastature izostavlja, ili se „zgura“ na tastaturu, a ova stavka može naročito značiti onima koji rade po bankama ili drugim mestima gde se puno radi sa brojevima. Cena ovog dodatka iznosi 800 – 1,500 dinara, zavisno od toga da li nudi još neku funkciju (da li se može samostalno koristiti kao digitron, ili da donosi još pokoji USB port kako bi „nadoknadio“ onaj koji je već zauzeo).

  • Sledeća strana

Tagovi: notebook - dodatna oprema

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.