Android aplikacije: Audio plejeri

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. PowerAMP
  3. Winamp
  4. PlayerPRO, Zaključak

Pre nešto manje od dva meseca, ovde na Benchmark sajtu smo vam predstavili najpopularnije aplikacije u kategoriji video reprodukcije na Android sistemu, ili drugim rečima video plejere. Nastavljamo tradiciju biranja najboljih aplikacija, ali ovoga puta u audio segmentu. Broj aplikacija na Android Marketu je u stalnom porastu, a samim tim se pojavljuje dosta aplikacija koje imaju istu namenu - u ovom slučaju reprodukcija muzike. Pogledajmo koje su najinteresantnije aplikacije koje se nude u ovom segmentu ljubiteljima uživanja u zvuku...


Dragoljub Radovanović

Android aplikacije: Audio plejeri


Svaki od ovih audio plejera se razlikuje u nečemu - da li je to korisnički interfejs, način prikazivanja omota albuma i njihovo automatsko skidanje sa interneta, mogućnost podešavanja zvuka ekvilajzerima i slične dodatne opcije, mi smo tu da vas provedemo kroz sve njihove mogućnosti i pomognemo vam u izboru. Android Market je nedavno prebacio cifru od 250,000 dostupnih aplikacija i može se reći da je ova "pijaca" postala dosta prometna. Sa tolikim brojem aplikacija konkurencija je zaista ogromna, developeri moraju pažljivo osmisliti svoju aplikaciju kako bi se ona istakla iz okeana sličnih aplikacija i dobila na popularnosti. Naravno, to zahteva dosta truda u samom programiranju aplikacije, ali potrebna je i određena doza kreativnosti u smišljanju izgleda njenog korisničkog interfejsa.

U našem konkretnom slučaju kod Audio plejera, treba razmišljati i o dodatnim stvarima kao što je implementacija album art-a, detaljnost podešavanja ekvilajzera, dodatnih opcija za poboljšanje kvaliteta zvuka i slične stvari. Složićete se sa nama da nije svejedno koristiti bilo koju aplikaciju koja će samo reprodukovati muziku sa vašeg telefona, dosta je bitno kako će ona izgledati, koje će opcije imati i kako će ukupno biti upakovana. Ne treba pretrpavati aplikaciju nepotrebnim mogućnostima i mešati namene (mada u nekim slučajevima ne može da škodi), ali takođe i ogoljen audio plejer nije dobar audio plejer. Dobar audio plejer ima dosta opcija, ali onih koje će vam služiti u audio svrhe.

 Telefon na kome su testirani plejeri je Samsung Galaxy S, mada svaki od ovih plejera bi trebao da se ponaša dobro i sa drugim slabijim modelima - ipak audio plejeri ne traže preteranu hardversku zahtevnost. Pogledajmo koji su to plejeri koje smo mi izabrali da vam predstavimo, kakve su njihove mogućnosti reprodukcije i naš utisak o njima.

.Cubed


Ovaj konkretan audio plejer, takođe poznat pod imenom " ³ " je značajno nadograđen u proteklih par meseci i ubačene su mu stvari koje su mu bile potrebne da se nađe upravo u našoj listi najboljih. Ovo je jedan od plejera sa najzanimljivijim korisničkim interfejsom, animacijama i grafičkim efektima koji postoji na Marketu. Stil navigacije koju koristi je zaista zabavan za korišćenje, upravo zbog toga što je dosta interaktivan u svom standardnom modu kocke. Možemo reći da se odlično uklapa sa telefonima osetljivim na dodir, jer je upravo osmišljen i pravljen za njih.
 


Stranice kocke predstavljaju jednog autora ili izvođača pesme, a celu kocku okrećete u prostoru povlačenjem prsta u određenom smeru preko ekrana. Povlačenjem gore/dole krećete se kroz autore koji su poređani po abecedi, dok povlačenje levo/desno ima sličan efekat, sa razlikom da se na stranicama kocke prvobitno prikazuje određeno slovo abecede, pa tek onda ime i slika autora. Ovo generalno služi kao prečica do imena nekih autora ako ih imate više sa imenom koji počinju istim slovom, kako ne bi vrteli do besvesti kroz autore koji vas trenutno ne zanimaju. Praktično vas kocka dovede do prvog u nizu odakle ćete gestom prevlačenja gore/dole naći onog autora koji vam je potreban.

Postoje još dva interesantna moda prikaza a to su Wall mod - gde je album art prikazan u vidu velikih sličicama po dve u redu, kroz koje skrolujete gore/dole u 2D prikazu; Boring mod je zapravo prikaz imena autora bez sličica već čist tekst, sa jednim lepim efektom. Kada u ovom modu odaberete autora usledi animacija kako ostali autori nestaju sa ekrana i na ekranu ostaje samo ime autora kojeg ste odabrali, a ubrzo nakon toga "doleti" prozor sa imenima pesama. Ostaje još mod pod imenom Morph flow u kome imate efekat pretapanja jedne sličice u drugu kako skrolujete a navigacija se obavlja u smeru gore/dole. Njega možete videti na prvoj slici desno, a prva dva pomenuta Wall mod i Boring na slici ispod.
 

 

Premotavanje pesme se vrši samim prevlačenjem levo/desno preko imena pesme koja se trenutno reprodukuje, a taj prozor se nalazi u samom dnu ekrana. Kako prislonite prst na tom mestu pojavljuje se kuglica koju pomerate i stvara se mrežasti deo na delu pesme koji je već protekao. Metoda reprodukcije se zasniva na queue principu - sve pesme koje dodate u queue biće reprodukovane u zavisnosti kada ste ih dodali, tačnije, čekaj svoj red kao što ime govori. Sve pesme iz Queue-a možete kasnije sačuvati kao Playlistu.

Što se tiče nedostataka plejera, može vam zasmetati jer se forsira ime autora umesto imena albuma, a nemate mogućnost da to promenite. Takođe opcija koja nedostaje je Set as Ringtone iz same aplikacije, kao i tajmer koji kontroliše za koliko će se vremena reprodukcija završiti, tačnije. Ekvilajzer nema predefinisane postavke, što ga čini dosta ograničenim već u startu, tako da ćete morati sami da namestite po sluhu kako vam zvuči najbolje. Plejer je u potpunosti besplatan na Android Marketu, a link do njega možete naći na kraju stranice .
 


Podržani formati: Mp3, Flac, Wma


Android Market link


  • Sledeća strana

Tagovi: android, aplikacije - android

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.