Android aplikacije: Društvene mreže

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. FriendCaster
 3. Twitter
 4. Plume
 5. TweetCaster
 6. Google+
 7. Tumblr

Evo nas opet u svetu Android aplikacija, ovoga puta u veoma popularnoj kategoriji na smartfon uređajima - reč je o aplikacijama za popularne društvene mreže. Provešćemo vas kroz njihove opcije, mogućnosti, dati vam savete i alternativne aplikacije za određenu mrežu, sve to uz veliki broj screenshotova iz aplikacija, kako bi ste dobili ideju kakvim korisničkim interfejsom raspolažu - jer ipak, slika vredi hiljadu reči. Ako imate Android uređaj (ili možda planirate da ga kupite), bez obzira da li je reč o mobilnom telefonu ili tabletu, pogledajte kako funkcioniše direktna interakcija sa društvenim mrežama u tekstu koji smo pripremili za vas...Dragoljub Radovanović

Android aplikacije: Društvene mreže

Gledavši unazad, pre nego što su društvene mreže još bile prisutne, komunikacija između ljudi na internetu je bila prilično ograničena u poređenju sa današnjom situacijom. U to vreme su još uvek bili popularni chat servisi koje ste morali da instalirate na vaš računar, a kako biste komunicirali sa nekim, prethodno bi ste morali da zatražite njegov e-mail ili korisničko ime koje je korišćeno pri registraciji. Najbolji primeri ovih chat servisa su bili Windows Live Messenger, ICQ, Yahoo Messenger ili mnogi drugi koji su bili popularni u tom periodu pre pojave društvenih mreža (naravno, neki su i danas popularni, ali ne predstavljaju više udarnu osnovu internet komunikacije). Šta je njima nedostajalo? Zapravo, nedostajalo im je dosta stvari, jer ste bili ograničeni samo na chat i razmenu fotografija sa osobama koje znate i sa kojima ste u kontaktu. Šta sa ljudima koje niste dugo videli, nemate njihov e-mail ili bilo kakav podatak kako bi ste ih kontaktirali? Takođe, nije bila moguća laka komunikacija sa poznatim ličnostima, brendovima i kompanijama.

Sa pojavom društvenih servisa to je sve omogućeno i usput dodato još par veoma korisnih stvari. Svi se sećamo kakvu je popularnost stekao servis MySpace i kako je promenio način na koji komuniciramo preko interneta. Istina, MySpace je danas pomalo pao u zaborav, najviše zbog pojave društvene mreže pod imenom Facebook, koja ga je bukvalno "zbacila sa vlasti i preuzela vladavinu". Popularizacijom pametnih mobilnih telefona na tržištu (ili smartfona kako ih danas nazivamo), ali odnedavno i tablet računara, postojeće društvene mreže su postale još popularnije, jer danas imamo mogućnost da im pristupamo čak i kada nismo u blizini računara. Kao logičan korak nametalo se prilagođavanje društvenih mreža smartfon i tablet uređajima u vidu aplikacija koje ćemo vam predstaviti danas. 

Fokusiraćemo se samo na one najpopularnije i najzastupljenije servise kod nas, a to su Facebook, Twitter, Google Plus, ali ćemo i među njih ubaciti Tumblr, mada nismo potpuno sigurni koliko je ovaj servis prihvaćen na našim prostorima. Bitna stvar je da vam je omogućeno "fejsbukovanje" , "tvitovanje" ili "google plusovanje" van vašeg doma, korišćenjem Android telefona/tablet-a i mobilnog protoka koji imate kod vašeg operatera. Pogledajte koje vam to društvene aplikacije preporučujemo da isprobate.

Facebook for Android

 Ova konkretna aplikacija je zapravo oficijalna Facebook aplikacija, ali to ujedno ne mora značiti i da je najbolja. Facebook nalog danas poseduje veliki broj ljudi, a ova aplikacija vam drastično olakšava pristup istome sa mobilnog telefona. Pri pokretanju aplikacije dobijate polja za unos e-mail-a i šifre, baš kao na računaru, a korisnički interfejs je dizajniran tako da odgovara manjim ekranima. Kada ste uneli vaše podatke, dobijate početni ekran, sa koga imate pristup svim kategorijama facebook-a, novostima, pristup svom profilu, prijateljima, porukama, mestima, grupama, događajima, fotografijama i chat-u. Funkcionalnost je na visokom nivou, a snalaženje u samoj aplikaciji je veoma lako.

 

 

Komentarisanje poruka funkcioniše bez problema, a imate i mogućnost chat-ovanja sa vašim prijateljima, baš kao na vašem računaru. Možete gledati svoj profil i menjati informacije, gledati tuđe profile i slike, ostavljati komentare na zidu, komentarisati na slikama, dodavati svoje slike direktno sa telefona i još mnogo toga. Ako vam je bitno da budete na Facebook-u, čak i kada ste van vašeg doma, onda je će vam ova aplikacija znatno olakšati posao u poređenju sa otvaranjem Facebook sajta preko brauzera na mobilnom telefonu.

Android Market link

 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže
 • Android aplikacije: Društvene mreže

Tagovi: android, aplikacije - android, facebook, friendcaster, google, google+, plume, tumblr, tweetcaster, twitter