Android aplikacije: Internet Browseri

Izaberite željenu stranu:

  1. Početna strana
  2. Skyfire
  3. Dolphin HD
  4. Miren
  5. Opera
  6. Rezultati, zaključak


Skyfire

Moramo odmah spomenuti da je Skyfire jedan vrlo socijalno orijentisan browser. Poseduje toolbar koji može da se podešava po želji korisnika i na njemu se nalaze predefinisane prečice za integrisani Facebook, Twitter, Google Reader kao i druge stvari koje ćemo ukratko objasniti čemu služe. Toolbar se poziva pritskom na "Meni" dugme na telefonu, a istim dugmetom se i sakriva sa ekrana. Prva opcija koja je smeštena na toolbar-u je opcija Video.

 Ovaj browser jeste besplatan, ali u sebi poseduje Video ekstenziju koja je dostupna u periodu od tri dana, radi njenog testiranja, gde se nakon njenog isteka možete odlučiti za kupovinu. Šta ova Video ekstenzija zapravo radi? Pritiskom na dugme Video, skenira se cela internet stranica na kojoj se nalazite u potrazi za video prozorima. Pošto su takvi video prozori zamišljeni za desktop varijantu sajta, oni nisu optimizovani za puštanje na mobilnom telefonu i neće raditi kako treba, a to ste mogli primetiti na svakom sajtu koji nema svoju mobilnu verziju. Ekstenzija nas onda obavesti da je pronađen takav video prozor i ponudi nam opciju da ga browser pomoću te video ekstenzije obradi i prilagodi mobilnom telefonu. Postupak obrade traje od 5-10 sekundi koliko je potrebno se izvrši optimizacija, a zatim usleđuje otvaranje u video plejeru koji je ugrađen u browser, upravo kroz tu ekstenziju. Cela ova operacija se izvršava kroz cloud based Skyfire servere, pa upravo iz tog razloga ova opcija nije besplatna kao ostatak browsera. Optimizovani video nažalost ne možete premotavati.

 Druga opcija na Toolbar-u je Facebook integracija u browser-u. Klikom na nju dobijamo manji prozor unutar našeg prozora nezavisno od toga na kojoj se stranici trenutno nalazimo. Facebook stranica će uvek biti u tom odvojenom prozoru koji lako možete skloniti ponovnim pritiskom na opciju u Toolbar-u, a opet istom lakoćom ga možete vratiti u prvi plan, tako da će vam Facebook takoreći uvek biti u pozadini ako ste ulogovani. U tom prozoru dobijate potpuno istu funkcionalnost kao kada bi ste se ulogovali direktno na mobilnu verziju Facebook sajta.

Treća opcija na Toolbar-u je Twitter integracija. Ova opcija radi na potpuno istom principu kao i Facebook opcija. Klikom na opciju dobijamo početnu stranicu Twitter-a odakle biramo da se ulogujemo. Nakon logovanja, u tom prozoru su prikazani svi tweet-ovi, na koje možete odgovoriti ili ih Retweet-ovati. Funkcionalnost je ista kao kada bi išli regularnim putem, samo ovako tu stranicu uvek imate u pozadini i vraćate se na nju jednim klikom.

Četvrta opcija na Toolbar-u se naziva Popular. Ona prikazuje koje su stranice najpopularnije na sajtu na kojem se trenutno nalazite. Tačnije, ova opcija pokazuje stranice koje su izabrane kao najpopularnije od strane Facebook korisnika i radi na princpipu koliko je ljudi podelilo konkretnu stranicu preko Facebook-a.

- Peta opcija je Like. Ovom opcijom lajkujete stranicu na kojoj se nalazite i direktno se postavlja na vaš Facebook profil.

- Šesta opcija nosi ime Fireplace. Ona vam prikazuje sve Facebook linkove ka nečemu koji su vaši prijatelji postavili na svom ili tuđem zidu.

- Sedma opcija je News. Ovo je samo po sebi objašnjivo. U pitanju su Google vesti iz celog sveta.

- Osma opcija Sports. U pitanju je intergracija Yahoo Sports stranice.

- Deveta opcija Finance. U pitanju je integracija Yahoo Finance stranice.

- Deseta opcija Share. Ona vam omogućava da podelite stranicu kroz mobilnu poruku, preko Bluetooth-a, Gmail-a, ili drugog Email-a koji ste konfigurisali.

- Jedanaesta opcija Groupon. Ona prati sve akcije i popuste u okolini koju ste prethodno izabrali. Nažalost ova opcija prati ponude samo u oblasti Severne Amerike i Kanade.

- Dvanaesta Opcija Ideas. Istraživanje ideja koje se nalaze na trenutnoj stranici na kojoj se nalazite ili unošenje svojih ideja.

- Trinaesta Opcija Reader. U pitanju je Google reader opcija, praćenje "Feed-ova" sa raznih sajtova na koje ste izabrali pretplatu.

- Poslednja stavka je Option gde možete dodavati/uklanjati sve prethodno pomenute opcije.

Što se tiče gornjeg dela Toolbar-a na kome se nalaze opcije za navigaciju, imamo Back dugme za povratak na prethodnu stranicu, Home dugme koje nas vraća na sajt koji smo mu prethodno dodali, ili na Skyfire standardnu početnu stranu, Bookmarks dugme u kojem se nalaze svi sajtovi koje smo dodali kao omiljene koje možemo da poređamo u dva pogleda - List ili Thumbnails, kao i History dugme prethodno posećenih sajtova; Tabs dugme u kojem otvaramo nove "tabove" ili pregledamo one koje smo već otvorili, dugme kod kojeg menjamo način otvaranja sajtova, punog Desktop moda ili Android mobilnog moda i dugme u kome se otvara meni podešavanja i drugih opcija. Iznad svih ovih dugmića nalazi se polje u kome se kuca adresa internet sajta, a pored njega se isto nalazi polje za direktno traženje nekog pojma putem google sajta.

 Imate zaista dosta podešavanja u Settings meniju, koja možete videti na jednoj od sledećih slika.


Pažnja! Veliki broj slika!
 Tagovi: android, aplikacije - android

Ne propustite

Trenutno nema sadržaja.