Test: Acer Iconia Tab A500

Izaberite željenu stranu:

 1. Početna strana
 2. Hardver, Specifikacija
 3. Softver
 4. Utisci u radu, deo 1
 5. Utisci u radu, deo 2
 6. Kamera, zaključak

Predstavljamo vam još jedan Android Honeycomb 3.0 tablet, ovoga puta od firme Acer. Ova firma vam je najverovatnije poznata po pristupačnim cenama laptopova i monitora kod nas, ali nedavno se Acer uključio i u Honeycomb tablet trku sa svojim modelom Iconia Tab A500. Reč je o tablet uređaju dijagonale 10.1 inča koji je spakovan u aluminijumsko kućište, na kojem se nalaze dve kamere, jedna pozadi, druga na prednoj strani, ali najbitnija stvar kod ovoga uređaja je upravo njegov operativni sistem - sve popularniji Android Honeycomb. Kako bi smo vam preneli više utisaka o njegovom korišćenju i kako se pokazao na testu, odvojite malo vremena i pročitajte tekst koji možete naći u nastavku...


Dragoljub Radovanović

Test: Acer Iconia Tab A500

Tablet - uređaj koji sve više dobija na popularnosti još od vremena izlaska Apple iPad-a u aprilu 2010-e godine. Koliko god mi mrzeli ili voleli Apple, ne možemo zanemariti činjenicu da je sve počelo od njega. Iako on nije bio prvi proizvođač koji je napravio tablet uređaj, on je ipak bio prvi proizvođač koji je zvanično zakuvao stvari izdavanjem prvog tableta koji je bio orijentisan takođe ka ličnoj upotrebi, ne samo poslovnoj. Kako je vreme prolazilo više proizvođača je počelo da "kuva svoje čorbe" ugledajući se na iPad, među njima ogroman broj kineskih nepoznatih brendova, sa izuzetkom nekoliko poznatih, ali njihov uspeh je bio dosta ograničen, čisto iz jednog razloga - Android operativni sistem koji su koristili je bio namenjen mobilnim telefonima, a ne tablet uređajima.

Sve se to promenilo pojavljivanjem prvog Google zvaničnog tablet orijentisanog operativnog sistema pod imenom Honeycomb koji je igrom slučaja debitovao na Motorola Xoom tabletu, koji se pojavio u Americi na ugovor krajem februara / početkom marta, dok je slobodnoj prodaji bio tek krajem marta. Od tada do današnjeg dana izašao je određen broj Android 3.0 Honeycomb uređaja, među njima i naš Acer Iconia Tab, A500 koji se u slobodnoj prodaji pojavio krajem aprila u Evropi. Pogledajmo šta nam ovaj model nudi.


 

Acer Iconia Tab A500 je baziran na NVidia Tegra 2 platformi, koja postaje sve više prisutna u mobilnim uređajima, bilo da su to tableti ili smart telefoni, a samo je pitanje vremena kada ćemo početi ovu platformu da viđamo i na laptop ili netbook računarima. U pitanju je druga generacija Tegra SoC (system-on-a-chip) i zapravo to je jedan jedini čip koji integriše ARM arhitekturu procesora CPU, GPU, severni most, južni most i memorijski kontroler, sve u jedan paket. Tegra platforma je dobro poznata po visokim performansama, ali da i pored toga ima malu potrošnju energije.

Nešto detaljnije oko toga šta zapravo pokreće ovaj tablet i koje su to komponente koje se nalaze u njegovoj unutrašnjosti ćemo svakako pomenuti. U pitanju je dvojezgarni Tegra 250 Dual cortex A9 procesor sa frekvencijom rada od 1000 MHz (1 GHz), Ultra-low power (ULP) GeForce GPU, 1024 MB RAM memorije, multitač kapacitivni ekran dijagonale 10.1 inča sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela, sve to upakovano u aluminijumsko kućište. Pored toga poseduje dve kamere, zadnju sa 5MP senzorom, autofokusom i LED blicem, kao i prednju koja će vam služiti za video pozive preko interneta, koja ima rezoluciju od 2MP.

 Mini-HDMI izlaz je takođe prisutan, tako da možete povezati vaš tablet sa HDTV-om ili monitorom i reprodukovati materijal rezolucije do 1080p (u niskom profilu). Od ostalih ulaza poseduje USB pune veličine, microUSB za povezivanje sa računarom, ulaz za dock koji se kupuje odvojeno, ulaz za slušalice i microSD/SDHC slot za kartice maksimalnog kapaciteta do 32GB. Tablet za sada poseduje samo WiFi varijantu, ali je jasno ostavljen prostor gde bi kasnije trebao da dođe čitač Sim kartice, tako da u budućnosti očekujte i 3G opciju. Tablet dolazi u dve varijante, sa 16GB i 32GB interne memorije.


 • Sledeća strana

Galerija slika

 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500
 • Test: Acer Iconia Tab A500

Tagovi: acer, acer iconia tab, android, tablet, tablet - acer

Ne propustite